More


  Patrupede în slujba legii şi stăpânii lor devotaţi muncii de poliţie

  - Advertisement -

  caini1

  Între ciobănescul belgian şi instructorul lui trebuie să existe o legătură specială, lucru confirmat şi de către patrupedele Ares şi Roka şi instructorii lor agent șef principal Nistor Vlad şi agent șef principal Silaghi Alexandru. Relaţia dintre ei este atât de specială încât chiar dacă formează echipe doar de doi ani au reuşit să câştige locurile I şi II la cea de-a 13- a ediţie a Campionatului de Dresaj al Câinilor de Serviciu din MAI, o performanţă extraordinară cu care s-ar mândri orice inspectorat de poliţie din ţară. Sunt genul de câini folosiţi tot mai des de unităţile speciale din tot mai multe ţări ale lumii.

  „Ne ocupăm de câini din 2014 când ne-au fost repartizate de către Centrul Chinologic „ Dr. Aurel Greblea” din Sibiu, două exemplare superbe de ciobănesc belgian Malinois. Este vorba de doi fraţi Ares şi Roka, primul fiind mascul iar al doilea femelă şi care în momentul de faţă au doi ani şi cinci luni. Când au venit la noi aveau trei luni şi jumătate şi vă spun sincer că a fost dragoste la prima vedere chiar dacă ciobăneştii belgieni sunt recunoscuţi ca nişte câini rezervaţi şi suspicioşi şi doar după ce-i câştigi afecţiunea se ataşează total faţă de stăpân. A contat foarte mult că i-am luat de pui deoarece au reuşit să se obişnuiască cu mediul, cu colegii dar şi cu munca ce urmau să o facă” ne spune agentul şef Nistor Vlad.

  caini4

  „ La început câinii au fost uşor reticienţi faţă de noi însă după ce le-am arătat afecţiune au început să se ataşeze de noi iar la câteva săptămâni ne-au recunoscut de stăpâni. Trebuie să specific că ciobănescul belgian Malinois este un câine cu mare personalitate şi dacă nu ai experienţă este greu să-l dresezi” punctează şi agentul şef principal Silaghi Alexandru.

  Vlad şi Ares, respectiv Alexandru şi Roka au participat la un curs de specializare de patru luni la centrul de la Sibiu, câinii fiind instruiţi pentru specializarea intervenţii şi unde au reuşit performanţe excelente. „ Chiar dacă au fost cei mai tineri câini de la cursuri au reuşit calificativele cele mai bune.De pildă Ares a terminat şef de promoţie dacă pot să spun aşa, cu calificativul cel mai mare, terminând primul pe ţară” ne spune cu mândrie agent Nistor.

  Câinii au fost pregătiţi pentru acţiuni de intervenţie, folosiţi şi la luarea de ostatici sau protecţia VIP-urilor. „ Au participat cu brio la toate acţiunile specifice unităţii noastre, fiindu-ne de un real folos. De altfel noi îi considerăm ca şi pe nişte colegi de-ai noştri şi –i respectăm pe măsură” adaugă agent Silaghi.

  caini3

  Vedetele IPJ Satu Mare
  Ares şi Roka au devenit adevărate vedete în cadrul IPJ Satu Mare mai ales după ce au reuşit să se impună ca cei mai buni şi isteţi câini în cadrul Campionatului de Dresaj al Câinilor de Serviciu din MAI, desfăşurat în perioada 3-7 octombrie la Sibiu. Competiţia a fost organizată de Centrul Chinologic Sibiu şi Centrul Cultural al Ministerului Afacerilor Interne. La concurs au participat   echipe reprezentative ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne, astfel că 22 de echipe câine-instructor au concurat pentru un loc pe podium la probele: Câine universal, Detectare explozivi, Patrulare intervenție, Căutare și salvare. La finalul concursului agent șef principal Nistor Vlad, însoțit de câinele Ares, a ocupat locul I iar agent șef principal Silaghi Alexandru însoțit de câinele Roca a ocupat locul al II-lea. Performanţa a fost cu atât mai specială cu cât cei doi câinii au fost cei mai tineri din concurs, acesta fiind un alt motiv de mândrie pentru instructorii lor.

  Ce este un Ciobănesc Belgian Malinois?
  Se spune despre acest câine că dacă-i arunci o minge de 100 de ori, el va aştepta să o arunci a 101 oară. Nu se plictiseşte niciodată si “funcţioneaza” cu energie nucleară. Este extrem de inteligent şi de devotat familiei sale. Este vedeta concursurilor de dresaj si agility, dresaj canin. Malinois-ul este un câine extrem de devotat, de fapt umbra stăpânului, şi adoră să ia parte la orice activitate a sa… chiar insistă. Simte foarte bine dispoziţia acestuia şi, din acest motiv, comunicarea non-verbală cu un astfel de câine atinge un nivel surprinzător. Se spune că el ştie ce simţi, chiar înainte ca tu însuţi să ştii. Inteligent, vigilent, dar în primul rând energic, Malinois-ul nu este recomandat celor care nu au suficient timp pentru câinele lor.

  caini2

  Aceşti câini excelează la disciplină, urmă, agilitate, sunt buni câini de turmă, la expoziţii, SCH, IPO şi alte sporturi de apărare, la detecţie droguri si explozibil şi salvare, câini pentru poliţie şi armată şi de asemenea, fac aproape orice ar putea să facă un câine.

  Nicolae Ghişan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img