Pregătirea mașinii pentru iarnă arde la buzunarepregatirea-ptr-iarna-a-masinii

Sezonul rece bate la ușă și ne putem aștepta în orice moment și la prima ninsoare. În această situație, proprietarii de mașini din Satu Mare trebuie să și le pregătească pentru iarnă. Din păcate, însă, aceste pregătiri nu sunt nici pe departe ieftine. În cele ce urmează prezentăm cam la ce nivel se ridică aceste costuri pentru un autoturism obișnuit.

Anvelopele de iarnă, obligatorii
După cum se știe, în România sunt obligatorii anvelepele de iarnă în cazul în care se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă sau polei. Pe piața sătmăreană sunt disponibile trei feluri de anvelope de iarnă, fiecare având prețul lor.

Desigur, cele mai ieftine sunt anvelopele second-hand, dar sunt și cele mai puțin sigure. O astfel de anvelopă costă între 100 și 150 de lei bucata, astfel că un set de patru poate costa între 400 și 600 de lei. Anvelopele reșapate sunt ceva mai scumpe. Prețul unei astfel de anvelope este cuprins între 150 și 250 de lei, unele chiar mai scumpe, astfel că ”încălțarea” mașinii cu astfel de cauciucuri poate costa, pentru toate cele patru roți, între 600 și 1.000 de lei.

Cum era de așteptat, cele mai scumpe, dar și mai sigure, sunt cauciucurile noi de iarnă. Prețul acestora oscilează, în funcţie de dimensiuni, între 200 și 500 de lei. Rezultă că un set de astfel de anvelope ar costa între 800 și 2.000 de lei. Din păcate, însă, puțini își pot permite să-și achiziționeze astfel de anvelope.

Schimbul de ulei și alte pregătiri
Nu este suficient ca, pentru sezonul rece, autoturismul să aibă doar anvelope de iarnă. Este recomandat să se facă o revizie tehnică atât la motor cât și la partea mecanică. O astfel de revizie costă, în medie, 100 de lei.

Este foarte posibil ca să fie nevoie să fie schimbat uleiul, lucru care costă între 150 și 200 de lei, să fie schimbat sau cel puțin completat antigelul, care costă cam 5 lei litrul și este nevoie de cel puțin 2 litru, adică 10 lei.

În cazul în care se constată anumite probleme la sistemul de frânare sau de direcție acestea trebuie reparate, lucrări care, cu tot cu piesele de schimb, ar putea ajunge și până la 500 de lei. Nu mai punem aici la socoteală soluția de spălat parbrizul (10-15 lei/5 litri).

De asemenea, este important ca șoferii să-și cumpere spray pentru dezghețat încuietorile mașinilor, sau spray pentru motor, mai ales în cazul celor care au mașini diesel. Dacă tragem linie și adunăm, pregătirea unei mașini pentru iarnă poate costa, în medie, circa 1.700 de lei. Și aici vorbim doar de autoturisme. Pentru alte tipuri de autovehicule sau pentru autoturismele mai pretenţioase, costurile sar bine de 2.000 de lei.

Cristian Stan

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts