Primăria Satu Mare vrea să reducă impozitele pe clădiride-pe-ghidvideoturistic-ro-2

Primăria Satu Mare are în vedere reducerea impozitelor pe clădiri pentru persoanele fizice. Anunțul a fost făcut ieri, în cadrul unei conferințe de presă, de primarul Kereskenyi Gabor. Tot cu aceeași ocazie, edilul șef a precizat că se dorește înființarea unei firme proprii a Primăriei care să se ocupe de întreținerea drumurilor.

Reducerea cotei de impozitare
Potrivit celor spuse de primarul Kereskenyi, cota de impozit pe clădiri pentru cei care au firme acasă este de 1,5%, însă Primăria propune o reducere a acestei cote până la 0,7%. ”Au fost făcute mai multe simulări de către specialiști și am ajuns la concluzia că acest procent este acceptabil și nu va diminua bugetul pentru anul 2017. Proiectul de hotărâre privind reducerea acestei cote de impozitare va fi supus dezbaterii publice începând de luni”, a precizat Kereskenyi.

Primarul a mai arătat că reducerea acestei cote de la 1,5% la 0,7% ar însemna o diminuare a bugetului cu 1,3 milioane de lei, bani ce pot fi recuperați prin evaluarea corectă a clădirilor rezidențiale sau cu destinație mixtă. Edilul șef a mai arătat că celelalte taxe și impozite nu vor suferi modificări.

Totodată, Kereskenyi a anunțat că vor fi făcute inspecții fiscale, pe baza înregistrărilor făcute la Registrul Comerțului, la persoanele care au sedii de firmă sau PFA în propriile lor locuințe.

Firmă proprie de drumuri
Tot cu această ocazie, Kereskenyi a mai arătat că Primăria are în vedere înființarea unei firme proprii care să aibă ca obiect de activitate întreținerea străzilor din oraș, adăugând că ar fi foarte oportună în condițiile actuale. ”În ceea ce privește plombarea străzilor din municipiul Satu Mare, în cursă a mai rămas o singură firmă. Așteptăm să primim sentința Curții de Apel Oradea. Din punctul nostru de vedere, ar fi oportună înființarea unei societăți a Primăriei Satu Mare pentru reparația drumurilor dacă este vorba despre lucrări mai mici. Este o idee. Și orașul Zalău are”, a precizat Kereskenyi.

Primarul a mai precizat că dacă se ia decizia, societatea trebuie înființată în acest an. Contractul de plombări în municipiul Satu Mare se află de patru ani în stadiul de licitație. Firma proprie a Primăriei Satu Mare ar putea executa lucrările de plombare fără a se pierde timpul cu licitațiile. De asemenea, în urma lucrărilor celor de la gaze sau de la societetea de apă, s-ar impune ca reparațiile să fie făcută tot de societatea primăriei.

Kereskenyi a mai precizat că pentru înființarea acestei firme este nevoie de voință politică din partea consilierilor locali, fiind necesare două treimi voturi pentru din numărul total al acestora.

Raluca Jofi

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts