More


  Rusia finanţează organizaţia revizionistă HVIM

  - Advertisement -

  Cunoscută ca HVIM, Mişcarea Tinerilor Maghiari din cele 64 de Comitate militează pentru refacerea Ungariei mari şi coalizează în jurul ei sute de tineri din Transilvania. Mişcarea este susţinută financiar atât din România, cât şi pe filieră rusească, relevă RISE PROJECT.

  Deşi nu a fost înfiinţată oficial în România, fondatorii ei, Zagyva Gyorgy Gyula şi Toroczkai Laszlo, o dirijează din exterior. Ambii sunt declaraţi indezirabili în România , Serbia şi Slovacia iar doi dintre oamenii lor sunt judecaţi pentru terorism, după ce au plănuit atentate cu bombă în Transilvania.

  Activiştii şi simpatizanţii HVIM din România sunt fie mici afacerişti, fie politicieni locali mărunţi. Cel mai activ nucleu HVIM se află în Târgu Secuiesc.

  O sursă externă constantă de fonduri este statul maghiar. În Ungaria, partidele parlamentare au câte o fundaţie proprie care primeşte anual bani publici. Fundaţiile finanţează diverse proiecte, printre care cel al Jobbih, partid ultranaţionalist maghiar. Acesta a finanţat şi HVIM România care a primit bani ca să organizeze în Ardeal reuniuni clandestine şi tabere tematice despre care SRI susţine că sunt de fapt baze de antrenament parlamentare. Tot SRI l-a interceptat anul trecut pe Sucs Zoltan, şeful local al HVIM, arestat oficial pentru activităţi de teriorism, discutând despre surse externe de finanţare provenite din Rusia.

  În aceeaşi ordine de idei, menţionăm că Rusia, ţara în care cei ce recurg la acţiuni separatiste riscă o pedeapsă de până la cinci ani închisoare, este gazda secesioniştilor din întreaga lume. Separatiştii din Europa, Orientul Mijlociu sau SUA sunt primiţi cu braţele deschise de Mişcarea Anti-Globalizare a Rusiei care organizează conferinţa internaţională „Dialogul naţiunilor”. O treime din participanţi a fost în acest an reprezentată de aliaţi ai Moscovei în conflictele îngheţate din fosta URSS, printre care Republica Moldovenească, Nisireană şi Nagorno-Karabah. De asemenea, mai mulţi participanţi la conferinţă au purtat uniforme ale Republicii Populare Doneţk din Sud-estul Ucrainei.

  Voicu D. Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img