More


  Sătmarul ar putea fi autonom din punct de vedere energetic

  =

  energetic

  Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, este de părere că județul Satu Mare ar putea deveni autonom din punct de vedere energetic dacă ar putea fi folosite doar resursele energetice din județ. Declarația a fost făcută ieri la evenimentul de deschidere a proiectului ”Building partenership for an enlightened future”, impălementat de ADI Satu Mare.

  Energie pentru județ
  Președintele Pataki Csaba a arătat că județul Satu Mare este printre puținele din țară care dispun de astfel de resurse energetice. ”Avem parcuri fotovoltaice multe în județ și stăm pe un alt tip de energie, energie termală. Practic, nu cred că sunt multe județe din România care să aibă atâtea puțuri cu apă termală. Acestea convertite, înseamnă energie. Această energie se poate folosi atât pentru iluminat cât și pentru încălzit. Astfel de proiecte sunt foarte benefice și poate deschidem beculețul în capul specialiștilor care se ocupă la nivel de primării cu astfel de probleme, și poate specialiștii din Norvegia ne dau câteva idei din secolul XXI pentru investiții justificate să reducem costurile”, a spus Pataki.

  Președintele Consiliului Județean a mai arătat că se pregătește un proiect pentru eficientizarea energetică al Palatului Administrativ.

  ”În cadrul Programului Operațional Regional există un capitol destinat eficientizării energetice a clădirilor publice. Și noi pregătim un proiect pentru a eficientiza clădirea administrativă a județului, care are un consum energetic imens, fiind construit în anii 80 cu tehnologii din anii 60, și ar fi cazul să fie eficientizată energetic”, a mai spus Pataki Csaba.

  Școliți de norvegieni
  Proiectul ”Building partenership for an enlightened future” este implementat în județ de ADI Satu Mare în parteneriat cu International Development Norway Research – Trondheim (Norvegia). Potrivit directorului executiv al ADI Satu Mare, Nicoleta Lașan, principalele obiective ale proiectului sunt un curs de formare în domeniul iluminatului public pentru membrii ADI Satu Mare, o vizită de studiu în Norvegia și elaborarea unui ghid în acest domeniu.

  Cursul de formare se desfășoară astăzi și mâine la Satu Mare, acesta fiind susținut de lectorii de curs Anders Stolan și Knut Hovland, ambii din Norvegia.

  Principalul obiectiv al proiectului este continuarea cooperării în domeniul elaborării strategiilor privind eficientizarea energetică a regiunilor/orașelor și trasferarea de cunoștințe și bune practici între parteneri în domeniul iluminatului public.

  Perioada de implementare a proiectului este 5 iulie 2016-15 decembrie 2016. Bugetul total al proiectului se ridică la suma de 56.036,46 de lei. În cadrul celor două zile de curs vor fi prezentate câteva soluții aplicate în Norvegia în ceea ce privește eficientizarea iluminatului public, și se va încerca găsirea unor soluții ce pot fi adaptate pentru județul Satu Mare.

  Cristian Stan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img