Simpozion dedicat evreilor, organizat ieri la Satu Maresimpozion

Muzeul Județean Satu Mare a găzduit ieri simpozionul “Evrei din România în patrimoniul cultural naţional şi internaţional”, manifestare care face parte din Bienala culturii evreiești din România. Simpozionul a avut o secţiune istorică şi una dedicată împlinirii a 100 de ani de la lansarea mişcării Dada, la care o contribuţie importantă a avut un grup de tineri evrei plecaţi din România, în fruntea cărora era Tristan Tzara. Au susținut prelegeri dr. Viorel Ciubotă, dr. Adriana Copaciu – Cluj Napoca, dr. Mihaela Grigorean, dr. Felicia Grigorescu, dr. Petrişor Militaru – Craiova, drd. Igor Mocanu – Bucureşti, drd. Felician Pop, scriitorul Petre Răileanu – Paris, dr. Lola Scripor.

“În cercetările noastre ne-am întâlnit de foarte multe ori cu ceea ce au realizat evreii în aceste locuri care s-au stabilit şi au trăit aici peste 200 de ani. Există în această zonă localităţi în care procentul evreilor era de peste 15%. La recensământul din 1930 în Satu Mare procentul evreilor era de 30%, deci vă daţi seama după evenimentele din perioada celui de-al doilea Război Mondial a avut loc efectiv o depopulare, dar înainte de aceste evenimente, evreii au lăsat urme foarte importante în aceste locuri, fapt pentru care am considerat foarte necesar ca să fie scoase în evidenţă”, a spus Felicia Grigorescu.

La eveniment a luat parte și Ambasadorul Extraordinar şi plenipotenţiar al Statului Israel la Bucureşti, Tamar Samash, precum și subprefectul Alfatter Tamaș și viceprimarii municipiului Satu Mare, Doina Feher și Adrian Albu.

“Cred că este foarte important să avem acest tip de simpozion să ştim trecutul comunităţii evreieşti în România. În Satu Mare a fost o comunitate foarte mare şi vie care a dispărut în timpul celui de-al doilea Război Mondial, iar pentru tânăra generaţie este important să înveţe ce a fost aici şi care au fost lucrurile cu care comunitatea evreiască a contribuit la viaţa culturală”, a declarat Excelenţa Sa, Tamar Samash.
Între cele două secţiuni, elevii Colegiului Naţional Mihai Eminescu au prezentat propriul moment Dada.
Tot ieri, de la ora 15.30 a fost lansat volumul “Dada în direct” al scriitorului Petre Răileanu, stabilit în Franţa de mai mulţi ani. Un moment deosebit a avut loc de la ora 17.15: Performance-ul “Eu sunt Voltaire” susţinut de dr. Mihai Zgondoiu, curator, visual artist & project coordinator împreună cu distinsul său invitat, poetul Dan Mircea Cipariu.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts