A căzut prima zăpadă în județul Satu Marezapada

A venit iarna odată cu prima ninsoare căzută ieri dimineață pe tot cuprinsul județului Satu Mare. Tot ieri, județul s-a aflat sub cod galben de viscol. Deși traficul nu a fost foarte îngreunat, polițiștii le recomandă șoferilor să circule cu atenție și să-și echipeze mașinile pentru condițiile de iarnă.

Prima zăpadă
Ieri dimineață a căzut prima ninsoare în județul Satu Mare. În cursul nopții a plouat și a lapovițat, însă spre dimineață precipitațiile s-au transformat în ninsoare. Din cauza faptului că aproape toată noaptea a plouat, nu s-a așternut strat de ninsoare pe străzi ci doar pe copaci, acoperișuri și mașini.

Aproape toată ziua a nins ieri destul de abundent, iar județul Satu Mare s-a aflat sub cod galben de viscol. Potrivit Institutului Național de Meteorologie și Hidrologie, în județ s-au înregistrat intensificări ale vântului ce local au depăşit la rafală 60…65 km/h.

Temperaturile au fost foarte scăzute și nu au depășit 2 grade Celsius. Temperatura va rămâne foarte rece și luni (3 grade), marți (3 grade) și miercuri (4 grade). Abia de joi vor mai crește ajungând duminica viitoare la 10 grade. Șanse de precipitații în săptămâna care urmează sunt foarte mici.

Trafic de iarnă
Prima ninsoare la Satu Mare nu a dat peste cap traficul din oraș. Din fericire, a fost zi de duminică, atunci când circulația nu este atât de intensă ca și în zilele obișnuite.

Oricum, drumurile au fost practicabile. Nu s-a așternut nici zăpadă, nici polei pe străzi, deși temperatura era, ieri, în jurul orei 10.30, de minus 2 grade. Se poate spune că se circula bine, în condiții de iarnă. Nu au fost văzute utilaje de deszăpezire dar nici nu era cazul.

Doar vizibilitatea, din cauza ninsorii abundente, le-a creat ceva probleme șoferilor care s-au încumetat să iasă în oraș la volan.

Recomandările polițiștilor

După atenționarea meteorologică a Administrației Naționale de Meteorologie de ninsori moderate cantitativ, precipitaţii mixte și viscol, Poliția Română vă recomandă să nu porniți la drum dacă nu este absolut necesar. Dar dacă totuși trebuie sa plecați, iată câteva reguli de respectat:

  • În primul rând orice șofer trebuie să se informeze din timp cu privire la starea drumurilor de pe traseul ce urmează a fi parcurs.
  • Să-şi echipeze corespunzător autovehiculele pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, o rezervă de combustibil, sistem de climatizare-dezaburire funcţional).
  • Să conducă prudent fără a brusca comenzile autoturismului.
  • Nerespectarea interdicţiei temporare de circulaţie instituite pe un anumit segment de drum public constituie contravenţie şi se sancţionează cu reţinerea permisului de conducere pentru o perioadă de 60 de zile şi cu amendă de la 6 la 8 puncte.
  • Şoferii au obligaţia, potrivit Codului Rutier, să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h, în localităţi, sau 50 km/h în afara localităţilor când partea carosabila este acoperita cu polei, gheata, zapada batatorita, mazga sau piatra cubica umeda.
  • Pietonii vor trebui sa se asigure temeinic inaintea traversarii drumurilor si sa procedeze la efectuarea acestora numai dupa ce sunt siguri ca traversarea se poate face in conditii de siguranta, tinand cont de faptul ca in conditii de carosabil umed sau alunecos, spatiul de franare al autovehiculelor creste simtitor.
  •  Este important sa se foloseasca in mod corespunzator sistemul de iluminare-semnalizare, cat si cel de climatizare si dezaburire, pentru a vedea si a putea fi vazuti in trafic.
  • Pastrati in mers o distanta suficienta pentru a putea opri in conditii de siguranta atunci cand conditiile de deplasare sunt nefavorabile
  • Soferii incepatori trebuie sa evite, pe cat posibil, conducerea autovehiculului in conditii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distante mari, data fiind experienta redusa si riscul implicarii in evenimente rutiere nedorite. Daca au mai putin de un an de practica, viteza maxima admisa in afara localitatilor este cu 20 km/h mai mica.

Cristian Stan

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts