Caritasul Unguresc, o escrocherie pusă la cale de un sătmăreancaritas

După celebrul Caritas de la Cluj, o altă schemă financiară a cuprins zona Ardealului. Este vorba despre Caritasul Unguresc, escrocherie ce a fost implementată în România de un sătmărean. Este vorba despre Waldman Csaba Laszlo, originar din Carei, Satu Mare, administrator a trei societăți comerciale (Favorit Solution, Best Invest Solution și Bamboo Consulting) la care au fost asociați cetățeni din Ungaria și un off-shore din paradisul fiscal Seychelles, și care a implementat sistemul în țara noastră.

Inginerie economică ”isteață”
Schema folosită de Waldman este de a face împrumuturi în numele clienților care apelează la acest serviciu. Practic, clienții semnează contracte de îndatorare pe câțeva zeci de ani, iar fondul este constituit din ratele plătite de clienți, astfel că dacă cineva vrea să se retragă din cadrul contractului nu o poate face, scrie gazetadecluj.ro.

Câștigul net al patronilor provine din taxele de înscriere și comisioanele, care nu se returnează și sunt plătite de cei care apelează la acest gen de servicii. Astfel, în mod normal, de fapt clienții creditează firma, și nu invers, iar cadrul este perfect legal pentru că între societate și client se semnează un contract în care cel care se îndatorează își asumă această schemă de inginerie financiară.

Cercetări penale
Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca a fost constituită, în cursul anului 2011, o cauză penală în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii de către o societate comercială şi administratorul acesteia a unor infracţiuni privind atragerea de sume de bani provenite din contribuţiile membrilor unor grupuri de persoane constituite în vederea acumulării de fonduri colective şi acordări de împrumuturi din fonduri astfel acumulate, de tip «Caritas».

caritas1

În acest dosar, au fost efectuate cercetări în raport cu zeci de persoane care au formulat plângeri penale în care s-a invocat faptul că, după încheierea unor convenţii între diverse persoane şi această societate (cu privire la depunerea unor cotizaţii urmate de acordarea unor împrumuturi), obligaţiile din partea societăţii nu au mai fost respectate.

La data de 21.09.2011 a fost începută urmărirea penală pentru infracţiunea mai sus-arătată faţă de administratorul Waldman Csaba Laszlo, iar la data de 05.01.2012 faţă de persoana juridică al cărei administrator era.

Conform documentului, Waldman ar fi mutat sume de bani din contul uneia dintre firmele pe care le administrează în conturi din Ungaria, în contabilitatea societăţii nu există în prezent nicio înregistrare a unor sume existente în conturi peste hotare, deci transferarea sumelor respective a fost efectuată fără niciun document.

Caritasul urguresc a primit NUP
Recent, însă, procurorii clujeni au emis o soluție de neîncepere a urmăririi penale (NUP) în cazul SC Favorit Solution, firmă implicată în schema infracțională Caritasul Unguresc. În același timp, potrivit unei sentințe, administratorul firmei Waldman Csaba Laszlo a fost pus să plătească aproximativ 300.000 de lei în urma procesului de insolvență al societății.

Cristian Stan

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts