More


  Circa 140 de mii de porci, buni de tăiat pentru Crăciun în județ

  - Advertisement -

  porci

  Fermierii din județul Satu Mare, fie că vorbim de persoane fizice, fie de ferme autorizate, dispun de suficienți porci pentru ca fiecare sătmărean să mănânce cârnați și caltaboși de Crăciun. Singura problemă este că porcii nu pot fi vânduți în târguri. Cu toate acestea, prețul din acest an al porcilor grași nu va fi diferit față de cel de anul trecut, potrivit specialiștilor.

  Porci mulți pentru Ignat
  În județul Satu Mare, de Ignat, vor fi pregătiți de sacrificare aproximativ 140 de mii de porci, potrivit datelor furnizate de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu Mare. Cei mai mulți, circa 100 de mii, se află în ferme. Aceștia vor lua calea abatoarelor și, mai apoi, a carmangeriilor.

  În gospodăriile populației, în momentul de față, există circa 63 de mii de porci din care aproximativ 40 de mii vor fi sacrificați până la Crăciun. Dintre aceștia, estimăm că aproape jumătate vor fi sacrificați pentru consum propriu, în familie, iar restul, cel mai probabil, vor fi vânduți celor care nu au avut posibilitatea să crească un porc.

  Doar de acasă
  Problema cea mai mare a persoanelor fizice care au porci de vânzare constă în faptul că târgurile sunt închise pentru suine din cauza amenințărilor de gripă porcină înregistrată în Ucraina, la mai puțin de 100 de km de Satu Mare. În această situație, singura șansă este să-i vândă de acasă. Directorul DSVSA Satu Mare, Nicolae Dumuța, spune că porcii pot fi vânduți direct de la coteț fără nicio problemă. ”Nu se încalcă legea. Prin închiderea târgurilor pentru suine se urmărește, de fapt, evitarea aglomerațiilor. Dar porcii pot fi vânduți de acasă fără probleme”, a precizat Dumuța.

  Prețurile rămân la fel
  Chiar dacă în gospodării efectivele de porci pentru sacrificat sunt cu ceva mai mici decât anul trecut, și chiar dacă târgurile sunt închise pentru porci, prețurile ”grașilor” nu vor suferi modificări substanțiale față de anul trecut, când se vindeau cu 6-7 lei/kg. Fermele din județul Satu Mare vor livra, de sărbători, foarte mulți porci spre abatoare, care ulterior vor ajunge, sub diferite forme, în carmangerii. Sătmărenii vor avea, astfel, posibilitatea să-și cumpere carcase de porci direct din carmangerii la prețuri bune. Ţăranii, în schimb, sunt hotărâți să nu-și dea porcii cu bani puțini. ”Numai eu știu de câte ori m-am dus la coteț într-un an de zile să-i dau de mâncare la porc. Mai bine îl tai și-l mănânc eu cu familia”, ne-a spus unul dintre gospodarii sătmăreni.

  Cristian Stan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img