Două cifre rotunde în viaţa lui Nicolae MureşanMi-am închipuit că am în față un volum „martor” despre viața artistului Nicolae Mureșan, ca o recentă carte ce cuprinde selecții din viața cotidiană și cea artistică a lui. De ce vorbesc azi despre Nicolae Mureșan? De ce scriu? Să nu se uite! Acum, la împlinirea, peste puțin timp a unei cifre rotunde, ar fi cazul să ne îndreptăm atenția asupra unei valori incontestabile în viața culturală a județului și mai mult… a țării! El provine din ogorul românității, ce nu se poate rupe, nici chiar răsuci. Prin el am simțit mereu continuitatea, vechimea folclorului nostru și dăinuirea noastră. Să nu se uite! Niciodată! Pentru a avea viitor, nu trebuie să uităm trecutul, nici cel glorios, dar nici cel cultural! În acest domeniu cultural, Nicolae Mureșan este cu mult mai sensibil și se manifestă cu strălucire. N-am să înșir spectacole la care a participat în țară și multe țări, câte televiziuni și radiouri l-au invitat, pentru că ar fi de ordinul sutelor, dar insist asupra susținerii vii a reamintirii valorii populare pentru că, alături de el, suntem cu toții lut însuflețit de Cuvânt dumnezeiesc. Muzica lui este ca o luptă împotriva scoaterii ființei umane de pe rodul fără mană al condiției umane. Vocea lui și interpretarea caldă, cuvintele ce curg melodios dăltuite și șlefuite, nuanțate în culori, sunt toate sunete muzicale, încât toate șapte formează un generic pretențios și meritat: artă, cultură, frumos, estetic și sublim! Este averea supremă a lui Nicolae Mureșan, adevărată comoară de cuvânt, de frumos, de bine, de adevăr… Și noi suntem beneficiarii acestei comori, cu care s-ar bucura și s-ar lăuda orice județ și orice țară!

Poate există și la noi, aici în Satu Mare, instituții ce au în fișa posturilor și astfel de atribuții! Ne-am săturat să vorbim tot timpul despre „trecători” prin funcții, oameni ce nu ne oferă nimic, dar nici nu lasă în urma lor decât dezgust și scârbă!

Mândria de a fi sătmărean, de a purta cu cinste frumosul port codrenesc, ne face să-i mulțumim lui Nicu și să-i datorăm mult pentru rădăcina lui țărănească, cu care s-a mândrit întotdeauna. Eu o consider o viță nobilă, o obârșie sănătoasă, la care-i spunem după Rebreanu „talpa țării”. La Nicolae Mureșan această tradiție este un adevărat „blazon de noblețe” și ține de când se știe până la moarte. A primit cea mai sănătoasă educație care nu se dă în nici o școală sau universitate din țară sau din lume – șapte ani de acasă. Acolo se învață cuviința, spiritul dreptății, acolo se însușește acel echilibru al gândului și al faptei, atât de necesar în viață.

Unii din cultură au nimerit o altă șansă, dar Nicu a așteptat-o pe cea reală și de multe ori așteptările s-au dovedit zadarnice. Nu l-au deranjat „crizele” ce s-au abătut peste noi, ci l-au deranjat crizele morale ce au străbătut cultura, mai ales acolo unde, cei chemați s-o dirijeze, au neglijat-o. Au fost perioade în activitatea lui Nicu, când se simțea ca într-un refugiu, unul romantic, cu flori, cu viață și pomi. Își aduce de multe ori aminte de debutul scenic, de cel televizat, de înregistrări și de multele valori pe care le-a întâlnit în frumoasa sa activitate de artist, de om care a simțit cu adevărat ce înseamnă aplauze prelungite!

De obicei… și bun obicei, acolo unde un astfel de artist împlinește o vârstă de cifră rotundă, odată cu una rotundă în activitatea culturală, județul respectiv îi pregătește o surpriză, o atenție binemeritată! Eu aș fi mândru să știu că sătmărenii știu să facă și astfel de gesturi! S-ar înnobila, i-ar face în ochii oamenilor mai mari cu cel puțin 5 cm! Ar mai îmbogăți atenția lor cu ceva deosebit, așteptat de suveranul popor care i-a votat, i-a ales și a avut încredere în ei! Ar aparține de conștiința națională! Până atunci, în apropierea ceasului aniversar, îți mulțumim pentru onoarea că ne-ai dat posibilitatea să fim alături de tine, de un adevărat senator al culturii, al păstrării tradițiilor folclorice! Te prețuim mult, foarte mult, toți cei care te cunoaștem, te-am văzut în multele spectacole, te-am auzit și te iubim foarte mult. La mulți ani, cu fericire, ție și frumoasei tale familii! Rămâi o voce constantă în sfera culturii românești!

Teodor Curpaş

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts