În memoria ostaşilor români căzuţi în luptele de la Socondsocond

Sambata, incepand cu ora 10.00 , nici frigul, nici vantul taios nu i-au tinut in casa pe codreni, fiind o zi importanta pentru locuitorii comunei Socond. Asociatia”Codrenii” a facut posibila ceremonia de dezvelire şi sfinţire a ansamblului monumental, ridicat în memoria ostaşilor români căzuţi în luptele de la Socond în ziua de 19 octombrie 1944, pentru eliberarea pământului strămoşesc. Evenimentul a debutat cu onorul dat de Garda de Onoare prefectului județului Satu Mare, Radu Bud.După dezvelirea monumentului Arhiepiscopul Vicar PS Iustin a sfințit ansamblul monumental și s-a oficiat o slujbă de pomenire a eroilor alături de protopopul Marian Crainic și soborul de preoți. PS Iustin Sigheteanul a vorbit despre semnificația jertfei celor 28 de eroi căzuți pentru eliberarea pământului strămoșesc. S-a bucurat pentru faptul că s-au găsit resurse pentru a fi ridicat acest frumos ansamblu monumental peste care tronează o superbă cruce brâncovenească.De asemenea, PS a spus ca este una dintre cele mai frumoase cruci care se gaseste in albumele care ilustreaza monumentele funerare din tara noastra si cei ce s-au jertfit aici meritau acest monument.

Apoi, PS a înmânat o diplomă de excelență Asociației „Codrenii”, președintelui Ionel Costescu pentru a arăta prețuirea Bisericii pentru activitatea asociației. Ioan Crasnai, primarul comunei Socond, a spus că acest ansamblu monumental este doar un început deoarece autoritățile locale, împreună cu membrii Asociaţiei “Codrenii” au în plan ridicarea altor monumente pe raza localității, acolo unde s-au dat lupte în toamna anului 1944.

Amplasamentul ansamblului monumental este situat la ieşirea din localitatea Socond, pe drumul judeţean 193 F, Socond – Soconzel. De asemenea la ceremonie au participat urmaşi ai celor căzuţi pe câmpul de luptă, oficialităţi judeţene şi locale, membri din conducerea Asociaţiei „Cultul Eroilor – Regina Maria”, filiala Satu Mare, veterani de război, reprezentanţi ai Armatei Române si locuitori din satele codreneşti.
”Prin grija Asociaţiei „Codrenii” a fost înălţat în Codru un ansamblu monumental dedicat eroilor neamului, căzuţi la datorie

între Socond şi Soconzel în toamna anului 1944 pentru eliberarea pământului strămoşesc. Putem vorbi despre această iniţiativă ca despre un act recuperator al istoriei noastre, căci acei 28 de eroi ai neamului românesc meritau de multă vreme un monument al recunoaşterii jertfei lor”, a spus Ioan Costescu in cuvantul sau.

Cu acest prilej a fost lansată lucrarea Socond 19 octombrie 1944, realizată de către ing. Ionel Costescu şi dr. Viorel Câmpean. Ansamblul monumental cuprinde o cruce brâncovenească din marmură albă de Ruşchiţa şi o piatră din granit negru de Tripşor – Săpânţa pe care sunt înscrise numele a 27 de eroi identificaţi.

Sunt menţionaţi şi eroii necunoscuţi, căzuţi la datorie în acele zile din octombrie 1944. Ansamblul central este aşezat pe un tumul sub forma unei calote sferice, cu înălţimea de 1,20 m şi cu raza 1:200.000 din raza Pământului, înscris într-un pătrat cu latura de 16 m, împrejmuit de gablioane de piatră. Suprafaţa desfăşurată a incintei reprezintă 1:1.000.000.000 din suprafaţa României Mari.

Pe tumul sunt înşiruite, pe o spirală dacică, un număr de 28 de cruci albe, ortodoxe. În colţurile ansamblului monumental sunt amplasaţi arbuşti de lauri, care simbolizează pacea şi eternitatea. De strajă stau drapele tricolore. Chiar daca toti cei prezenti simteau vantul parca mai puternic ca oricand, emotia si respectul pentru ostasii români cazuti in luptele pentru eliberarea pamantului stramosesc i-a facut sa stea neclintiti . La final au fost depuse coroane de flori la monument din partea autorităților și asociațiilor prezente, iar corul bărbătesc din Finteușu Mare a interpretat cântece patriotice.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts