More


  Numărul cazurilor de violență în familie este în scădere

  - Advertisement -

  violenta

  Violenţa în familie, cunoscută şi sub denumirea de violenţă domestică, face peste 30.000 de victime anual în România. În ceea ce priveşte judeţul Satu Mare, din acest punct de vedere, lucrurile s-au îmbunătăţit. În urma unei statistici făcute de Serviciul de Intervenţie pentru Situaţii de Abuz, Violenţă în Familie, Trafic şi alte situaţii de urgenţă în domeniul asistenţei sociale putem vedea cum numărul cazurilor de violenţă în familie a scăzut semnificativ de la un an la altul.

  Dacă în anul 2015 au fost semnalate un număr de 200 de cazuri de violență în familie, anul 2016, din ianuarie și până în prezent, vine cu doar 34 de astfel de cazuri semnalate. Numărul acestora poate să fie mai mare, și cu siguranță este, însă, din diferite motive, nu toate persoanele apelează la un astfel de ajutor. Serviciul de Intervenţie pentru Situaţii de Abuz, Violenţă în Familie, Trafic şi alte situaţii de urgenţă în domeniul asistenţei sociale își desfășoară activitatea în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Satu Mare (DGASPC), astfel că toate persoanele care au sesizat DGASPC, cu probleme legate de violența în familie, au beneficiat de serviciile cuvenite, precum: consiliere socială, psihologică și juridică; ajutor și îndrumare în vederea înaintării cererilor oficiale, acompanierea la poliție sau tribunal; informare realistă despre modalitățile de intervenție, planificarea securizării femeii și a copiilor, colaborarea cu alte instituții, principiul confidențialității…etc.

  Reprezentanții Serviciului de Intervenţie pentru Situaţii de Abuz, Violenţă în Familie, Trafic spun că atât în județul Satu Mare, cât și în întreaga lume, violența în familie este un fenomen larg răspândit, care poate îmbrăca atât forme evidente, cât și subtile. Totodată, reprezentanții Serviciului spun că acest fenomen reprezintă una dintre problemele semnificative cu care instituția se confruntă.

  Actele de violență lasă traume majore asupra victimelor. Consecințele imediate ale abuzurilor influențează ansamblul organizării lor psihice, mergând până la producerea unor șocuri emoționale. Deseori, victimele nu au capacitatea de a depăși singure dificultățile unor astfel de traume. Așadar, instituțiile cu atribuții în acest sens au un rol extrem de important în sprijinirea victimelor.

  Reprezentanții Serviciului de Intervenţie pentru Situaţii de Abuz, Violenţă în Familie, Trafic au prezentat, de asemenea, o listă cu efectele victimelor în astfel de cazuri. Acestea pot fi: stresul, stare de rușinare sau vinovăție, deprimare; devine incapabil de a face față ca și părinte sau vieții cotidiene; izolare de familie și viață socială. În ceea ce privește copiii, traiul într-un mediu violent afecteză copiii atât fizic, cât și emoțional. Gravitatea consecințelor asupra lor depinde de vârsta copiilor și durata perioadei în care au fost expuși la violență. Este foarte greu pentru aceștia să facă față tensiunilor de acasă, pe măsură ce situația de violență continuă. Copiii ajung să trăiască într-o stare constantă de anticipare, așteptând ca abuzul să se întâmple oricând, fapt care le provoacă stări de furie, rușine, depresie sau chiar și impulsuri de agresivitate. DGASPC Satu Mare, prin serviciul de specialitate, vine în sprijinul victimelor violenței în familie cu motivația și satisfacția profesională de a oferi ajutor celor care trăiesc cu teamă în sânul familiei.

  Insituția pune la dispoziție informații privind modalitatea de sesizare a acestor cazuri:
  – să sune imediat la 112

  – să sesizeze Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului – Serviciul de intervenții pentru situații de abuz, violență în familie, trafic și alte situații în domeniul asistenței sociale – telefon/fax: 0261 768 830, interior 115; Telefonul copilului: 0261 983 (NON STOP)

  – Legea pentru prevenirea și combaterea violenței în familie protejează victimele violenței în familie. Acestea pot solicita instanței să emită un ordin de protecție, evacuarea temporară a agresorului din locuința familiei sau păstrarea unei distanțe față de victimă.

  Cristian Stan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img