More


  Paza comunală, aproape inexistentă în mediul rural

  - Advertisement -

  paza-comunala

  Paza comunală în zonele rurale ale județului Satu Mare este ca și inexistentă. Doar câteva comune au acest serviciu, în timp ce în majoritatea cazurilor nu poate fi organizat din cauza faptului că nu sunt oameni. De puțin timp, în comune au fost amplasate camere de supraveghere, dar acestea sunt foarte puține și asigură doar o mică parte.

  Probleme de personal
  Primarii din județul Satu Mare spun că nu pot organiza serviciul de pază comunală din cauza faptului că nu au oameni pentru așa ceva. Doar câteva comune au organizat un astfel de sistem de pază și, în multe cazuri, acesta este asigurat doar de o singură persoană. Fiecare edil și-ar dori să aibă, pe lângă poliția națională, și Poliția Locală, însă nu-și pot permite deoarece nu au bani necesari.
  Ideal ar fi organizarea unui serviciu de pază comunală, însă nici asta nu poate fi realizat deoarece nu dispun de oameni care să o asigure.

  În marea majoritate a comunelor au fost instalate camere de supraveghere, dar edilii susțin că acestea sunt mult mai puține decât ar fi necesar și că nu acoperă decât o mică parte din suprafața satelor. Asta în condițiile în care infracționalitatea din mediul rural crește alarmant.

  Paza comunală trebuie înființată
  În aceste condiții, reprezentanții Autorității Teritorială de Ordine Publică au transmis tuturor comunelor din județ o hotărâre prin care li se recomandă primăriilor să organizeze paza comunală. ”În localitățile comunale va fi organizată paza comunală, iar primarul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea pazei bunurilor publice și a cetățenilor și răspunde pentru întocmirea planului de pază al comunei. Modalitățile de pază ale comunei sunt stabilite pe baza hotărârii consiliului local, după consultarea prealabilă a cetățenilor”, se arată în documentul transmis de ATOP primăriilor din județ.

  Plata serviciilor de pază în mediul rural precum și procurarea de echipamente de protecție , însemne și mijloace de apărare sau utilare necesare bunei executări a serviciului de pază va fi asigurată de consiliul local al fiecărei comune.

  Mai mult decât atât, primarilor li se solicită să asigure ordinea și siguranța civică în zona instituțiilor de învățământ și vor prevedea în bugetul local pe anul 2017 fonduri în acest sens. De asemenea, vor fi prevăzute fonduri pentru dotarea instituțiilor de învățământ și a zonelor adiacente cu camere de supraveghere video.

  Cristian Stan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img