Păzitorii oamenilor de la naștere și până la moarte, sărbătorițibiserica

Dangătele de clopot au trezit ieri Sătmarul, când acestea prevesteau o zi de mare sărbătoare. Ziua consacrată arhanghelilor Mihail și Gavril a fost celebrată cu solemnitate în întreg județul. Lăcașurile de cult au fost pregătite pentru a găzdui miile de credincioși care s-au adunat pentru a-i sărbători, prin rugăciune, pe cei doi îngeri.

Dacă unele biserici sătmărene și-au celebrat hramul, altele și-au deschis porțile doar pentru a-i primi pe creștini la rugăciune.

An de an, pe 8 noiembrie, Biserica cinsteşte Soborul Sfinţilor Mihail şi Gavril şi al tuturor Puterilor cereşti celor fără de trupuri. Așadar, ieri au fost sărbătorite toate cetele îngereşti care nu s-au despărţit de Dumnezeu. Arhanghelii Mihail și Gavril sunt conducătorii cetelor de îngeri, având aripi şi purtând săbii, ca simbol al biruinţei, fiind cunoscute ca fiind călăuzele sufletelor în drumul spre rai.

Arhanghelul Gavril a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria să-i vestească taina cea mare a întrupării Domnului, de asemenea a adus drepţilor Ioachim şi Ana vestea zămislirii Maicii Domnului. Este bine știut faptul că în folclorul religios românesc, Arhanghelul Mihail este un personaj mai venerat, comparativ cu Arhanghelul Gavriil. El poartă cheile raiului, fiind cunoscut ca un înfocat luptător împotriva diavolului, care veghează la capul bolnavilor, dacă acestora le este sortit să moară, sau la picioarele lor, dacă le este destinat să mai trăiască.

Cu mult timp în urmă, în Bucovina, Arhanghelii erau sărbătoriţi deoarece “ei sunt păzitorii oamenilor de la naştere şi până la moarte, rugându-se lui Dumnezeu pentru sănătatea acestora”. Arhanghelii, în viziunea populară, asistă si la judecata de apoi, fiind patroni ai casei, arzând păcatele acumulate de patimile omeneşti fireşti şi purificând, prin post, conştiinţele.

În zonele muntoase, în care Arhanghelii erau celebraţi şi ca patroni ai oilor, stăpânii animalelor făceau o turtă mare din făină de porumb, numită “turta arieţilor”, care era considerată a fi purtătoare de fecunditate. Această turtă se arunca în dimineata zilei de 8 noiembrie în târla oilor. Dacă turta cădea cu faţa în sus era semn încurajator, de bucurie în rândul ciobanilor, considerându-se că în primăvară toate oile vor avea miei. Dacă turta cădea cu faţa în jos era mare supărare.

Totodată, un vechi obicei spune că de sărbătoarea Sfinţilor Mihail şi Gavril se aprind lumânări atât pentru oamenii în viaţă, cât şi pentru cei trecuţi la cele sfinte fără lumânare sau dispăruţi în împrejurări neprevăzute.
Ioana Simion

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts