More


  Să nu-i uităm niciodată pe veteranii de război!

  - Advertisement -

  De curând a fost Ziua veteranilor de război. Puțini sunt cei care au mai rămas printre noi pentru a ne povesti scene veritabile trăite în cele două războaie mondiale. În ultimii ani, foarte mulți veterani de război au trecut la cele veșnice. Pe unii dintre ei nici nu i-am cunoscut bine, iar alții, din modestie, nu și-au făcut publice momentele dramatice trăite în timpul primului sau al doilea război mondial.

  În toate localitățile județului nostru există monumente ale eroilor pe care sunt gravate numele celor care au căzut pe câmpurile de luptă. Ei sunt cinstiți, prin depuneri de coroane și slujbe de pomenire a morților, de fiecare dată, așa cum se cuvinte, creștinește, iar istoricii readuc în actualitate istoricul frontului de luptă unde și-au dat viața ostașii români.

  Poate că n-ar fi lipsit de importanță, dacă în județul nostru ar fi ridicate și monumente pe care să fie gravate numele veteranilor de război. La rândul lor, acești veterani de război au fost și sunt eroi, care au trăit până în zilele noastre. Fiecare Administrație publică locală ar putea să adune pe o listă numele veteranilor de război trecuți la cele veșnice, iar pe monumentul dedicat veteranilor de război să rămână spațiu suficient pentru a putea fi gravate ulterior și numele celor care vor pleca din această lume. În acest fel și memoria veteranilor de război, care au supraviețuit celor două conflagrații mondiale, va rămâne veșnic întipărită în memoria colectivă a urmașilor comunităților respective.

  De-a lungul anilor, am avut onoarea și bucuria sufletească de a asculta rememorările veteranilor de război, din timpul celor două războaie, care au participat la diverse manifestări dedicate Zilei Eroilor sau de Ziua României. Cu siguranță mai există veterani de război în zilele noastre, ajunși la o vârstă venerabilă, care trăiesc în unele sate din județul nostru. Ei poartă în memoria lor file de istorie vie, pe care le-au trăit acolo pe frontul de luptă. Ei poartă în suflet fragmente din evenimentele istorice animate de un patriotism aparte, de o dragoste de neam și țară invincibile în fața morții.

  În timpul campaniei electorale, probabil că viitorii parlamentari vor sta de vorbă și cu veteranii de război, cu reprezentanții Asociației acestora, pentru a afla care sunt doleanțele lor, care sunt durerile și necazurile lor din zilele noastre democratice. De-a lungul vremii, veteranii de război sau văduvele acestora au adresat tot felul de petiții celor împuterniciți cu putere de decizie și, poate, multe dintre ele n-au fost soluționate pe măsura așteptărilor. Consider că istoricii încă mai pot cerceta destăinuirile veteranilor de război aflați în viață, pentru că în acest fel Istoria Românilor se va îmbogăți cu noi episoade originale din cele două conflagrații mondiale.

  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img