Sărbătoare mare în Certezehhh

Biserica Ortodoxă din Certeze a sărbătorit, ieri, hramul cu ocazia sărbătorii Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril. Cu acest prilej a fost organizată și sărbătoarea comunei.

Este un prilej prin care membrii Consiliului Parohial, în frunte cu preotul paroh Adrian Gheorghe Paul și membrii Consiliului Local, în frunte cu primarul Petru Ciocan, au dorit să organizeze această sărbătoare de hram și comunală în același timp, reînviind totodată o veche traditie locală denumită ”Danțul la Ciupercă”.

Slujba la biserica, Sfinţii Arhangheli Mihail și Gavril, din Certeze, a inceput la ora 10. Alături de preotul Adrian Gheorghe Paul au mai fost prezenți și alți preoți din satele învecinate dar și părintele Gabriel Groza, directorul Liceului Nicolae Steinhardt din Satu Mare, care a spus o predică ce a ajuns la inimile credincioșilor. De asemenea acesta i-a înmânat preotului din Certeze o plachetă aniversară specifică Liceului Ortodox la împlinirea a zece ani de activitate a școlii, pentru promovarea învățământului teologic ortodox sătmărean.

“Este o zi frumoasă, o zi specială pentru biserica noastră drept măritoare, cinstirea arhanghelilor Mihail și Gavril, dar cu precădere în comuna Certeze unde această biserică comunală este zidită, târnosită și pusă sub oblăduirea acestor arhistrategi ai puterilor cerești, încât, în fiecare an, ziua de 8 Noiembrie pentru certezeni, este o zi de sărbătoare cu totul deosebită. De aceea mă bucur tare mult că la sărbătoarea noastră parohială au luat parte distinși invitați, oameni de bine din zonă și de peste hotare, care au venit acasă, ceea ce este un semn extraordinar” a spus preotul paroh din Certeze Adrian Gheorghe Paul, prodecanul Facultății de Litere din Baia Mare.

La hramul bisericii a participat și Corul parohial “Lumină lină” din Baia Sprie condus de teologul Bogdan Danco și Minigrupul de studenți “ASCOR” din Baia Mare, condus de teologul Vlad Verdeș. După sfânta slujbă cu toții s-au îndreptat către Ciuperca comunei, acolo unde s-a jucat și s-a tropotit așa ca în trecut. Au început bărbații după care au fost invitate și doamnele.

“Asociația Țara Oașului și-a propus câteva evenimente socio- culturale pentru a păstra tradiția. Este cea mai frumoasă cultură a oșenilor și ar fi bine să nu fie uitată. Evident, noi cei care mai avem portul, jocul și îl știm, încercăm să-l introducem nepoților, copiilor noștri și, de ce nu, la tot oșanul care dorește și care vrea, pentru că noi cu asta ne-am născut, cu asta am crescut…sigur, am luat și celelalte culturi de toate felurile, dar asta ne-a rămas în sânge și nu ne dezicem de ea. Dacă noi nu o promovăm, cine să o promoveze?!”a spus omul de afaceri Vasile Lucuț.

Oficialitățile județene și locale au intrat şi ele în danț.S-au descurcat bine la joc Aurelia Fedorca, Gheorghe Ciocan, Ioana Bran, Gabriel Leș, Romeo Nicoară, Vasile Ciocan dar mai ales Petru Ciocan -primarul comunei Certeze.

“Am discutat cu părintele să reînviem tradiția în comuna Certeze, pentru că pe vremea lui Ceaușescu aici era exact ceea ce a fost și azi doar că atunci erau de două ori mai mulți oameni. Dacă înainte cu ceva vreme, acest eveniment era la nivel de discuție, acum este realitate. Anul viitor vor fi mai mulți, vom învăța din greșelile de acum și vom face mai plăcut hramul bisericii” a declarat Petru Ciocan -primarul comunei Certeze.

certeye
Tradiția danțului la ciupercă este una veche din moși- strămoşi. După slujba de la biserică, oșenii veneau de fiecare dată aici. Munca era muncă, rugăciunea, rugăciune, iar distracția …era distracție. Straiele oșenești nu lipseau nici atunci , nu au lipsit nici ieri. “Țara Oașului înseamnă obiceiuri, tradiții, conservarea lor, păstrarea lor dar și promovarea lor. Pentru noi,nu cred că este alt lucru mai sfânt și mai important.Sunt bucuroasă că și la Certeze, coordonați de părintele paroh de aici,au reușit ca această zi de mare sărbătoare creștină, înălțătoare, să continue cu aceste frumoase obiceiuri”, a spus primarul din Negrești Oaș, Aurelia Fedorca. După câteva danțuri reușite, atât fiii satului cât și invitații lor au pornit pe jos, spre agapa frățească, țâpurind și jucând.

Raluca Jofi

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts