Vinovații morali ai accidentelor mortaleitp

Multe dintre accidentele grave de circulație, o parte dintre ele soldate cu victime sau chiar cu decedați, sunt cauzate de starea tehnică a autovehiculelor. Dacă acestora li s-ar fi făcut o Inspecție Tehnică Periodică ”la sânge”, cel puțin 10% dintre ele nu ar mai avea ce căuta pe drumurile din județul Satu Mare. Se poate spune astfel că inspectorii ITP corupți se fac vinovați de multe dintre accidentele mortale produse în județ.

10% dintre mașini nu ar avea ce căuta pe drumuri
Inspectorii autorizaţi să efectueze Inspecţii Tehnice Periodice (ITP) din Satu Mare sunt de părere că starea parcului auto din Satu Mare ar fi şi mai bună dacă toţi colegii lor şi-ar face treaba conştiincios. „Din păcate, avem unii colegi care nu fac un control amănunţit în cazul Inspecţiilor Tehnice Periodice. Cred că mai bine de 10% dintre maşinile care ies din staţiile ITP nu ar avea ce căuta pe drumuri, starea lor tehnică nefiind corespunzătoare. Am unii colegi care, pentru bani sau pentru alte favoruri, închid ochii, chiar dacă riscă să le fie suspendată activitatea de către cei de la RAR în cazul în care sunt prinşi”, a spus unul dintre acești inspectori ITP din Satu Mare.

O parte dintre mașinile care ies pe drumuri deși starea lor tehnică nu ar permite obținerea certificatului ITP produc accidente grave de circulație.

Mașini fabricate la începutul anilor 2000
Totuși, inspectorii ITP sunt de părere că parcul auto din judeţul Satu Mare este unul destul de bun comparativ cu ce se află în alte judeţe, chiar dacă mai bine de 90% dintre maşinile care circulă pe drumuri sunt second-hand. ”Se poate spune că parcul auto din judeţ nu este catastrofal şi, oricum, este mult mai bun, din punct de vedere tehnic, decât parcul auto din alte judeţe. Din acest punct de vedere, stăm mai bine decât Bihorul şi Sălajul. De Maramureş nici nu are rost să mai vorbim. De pe drumurile din judeţ au cam dispărut Daciile vechi, iar maşinile second-hand sunt ceva mai noi”, a mai spus inspectorul ITP.

Potrivit acestuia, majoritatea maşinile second-hand care circulă pe drumurile din judeţ sunt fabricate după anul 2000, puţine fiind cele care au mai mult de 15 ani vechime.

Una din cinci maşini trase pe dreapta în judeţul Satu Mare anul acesta, în timpul controalelor comune Poliţia Rutieră – Registrul Auto Român, au fost depistate cu diverse probleme. Unele au avut neconformităţi grave de natură tehnică, altele au avut probleme legate de acte.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts