More


  Satu Mare îşi cinsteşte cum se cuvine campionii

  - Advertisement -

  Campioni1

  Două nume uriaşe ale scrimei sătmărene vor fi comemorate cum se cuvine în oraşul de pe Someş, locul de unde au plecat spre marea performanţă şi de care au fost legaţi organic. Începând din 2015, la inițiativa organizatorilor – Primăria Municipiului Satu Mare, Consiliul Local Satu Mare, CS Satu Mare, DJTS Satu Mare și Federația Română de Scrimă –, Cupa Satu Mare la feminin se numește și Memorial „Ecaterina Stahl”, iar la masculin se intitulează și Memorial „Vasile Costa”. Mai mult, membri ai familiilor celor doi mari floretiști sătmăreni dispăruți dintre noi vor acorda câte un premiu special. Cea mai bine clasată floretistă din Satu Mare la Cupa Satu Mare, de sâmbătă, 11 februarie 2017, va primi trofeul „Ecaterina Stahl”, iar cel mai bine clasat floretist din Satu Mare la Cupa Satu Mare, de duminică, 12 februarie 2017, va primi trofeul „Vasile Costa”.

  Ecaterina Stahl, marea doamnă a scrimei sătmărene
  Ecaterina Stahl a fost una dintre cele mai mari floretiste pe care le-a avut România până în prezent. S-a născut la Satu Mare, pe 31 iulie 1946 şi a cucerit primul titlu de campioană naţională la scrimă în 1964, obţinând un transfer de la echipa Unio Satu Mare la Steaua. Pe plan extern Stahl a cucerit titlul de campioană mondială la individual tineret la Rotterdam, în 1965, la senioare impunându-se în 1975. La jocurile olimpice, fosta floretistă a obţinut medaliile de bronz în 1968 şi 1972, la Mexico City şi Munchen. La campionatele europene, Ecaterina Stahl a strălucit cu adevărat, câştigând medalia de aur de cinci ori, în anii 1968, 1971, 1972, 1973, 1979.

  Cu echipa naţională a României, din care mai făceau parte glorii precum Ana Pascu, Ileana Gyulai, Suzana Ardeleanu şi Olga Szabo, a câştigat medaliile de argint la campionatele mondiale de la Paris (1965) şi Ankara (1970), şi de patru ori medalia de bronz, la Moscova (1966), Montreal (1967), Gotteborg (1973) şi Budapesta (1975).

  Ecaterina Stahl a fost declarată Maestru Emerit al Sportului în 1970, iar în 2006 i s-a decernat titlul de cetăţean de onoare al oraşului Satu Mare. Ecaterina Stahl a decedat pe 26 noiembrie 2009, la 63 de ani.

  Vasile Costa, muschetarul cu 18 titluri de campion în desagă
  Născut pe 26 august 1967, la Satu Mare, Vasile Costa s-a apucat de scrimă de la vârsta de 7 ani.A fost unul dintre cei mai talentați floretiști ai generației lui dovadă stând cele 18 titluri naționale obținute atât cât a fost legitimat la CS Satu Mare cât și la Steaua București, pentru care a activat din 1985 până în 1987. A fost câștigător al Cupei Balcanice atât la individual cât și cu echipa după cum a fost selecționat și în lotul național de floretă.

  campioni-3

  „Aici la Satu Mare avem una dintre cele mai valoroase școli de scrimă din țară iar sportul național, ca să zic așa, pentru noi, sătmărenii, este indiscutabil scrima. Nu puteam să stau nici eu deoparte fenomenului mai ales că fratele meu mai mare practica deja acest sport la fel ca și majoritatea prietenilor mei de joacă. Floreta a fost pentru mine dragoste la prima vedere iar primul antrenor mi-a fost legendarul Alexandru Csipler. Cea care m-a cizelat însă ca sportiv și care a stat lângă mine atât la bine cât și la greu a fost Eva Lengyel. Am ajuns la Steaua după ce într-o ediție de campionat am reușit, împreună cu echipa sătmăreană formată din regretatul Husti Zsolt, Sorin Roca, File Attila și Borsodi Andrei să învingem echipa militară, care era neînvinsă de 20 de ani” ne spunea Vasile, în ultimul lui interviu acordat unei publicaţii locale.

  Diagnosticat cu o boală foarte gravă, Vasile Costa s-a stins din viață pe 14 februarie 2014, la doar 47 de ani, dar nu înainte de a mai merge încă o dată în Sala de scrimă „Alexandru Csipler” din Satu Mare, un loc atât de drag lui.

  Pe 8 februarie 2014, Cupa Satu Mare la floretă cadeți feminin a luat o pauză de zece minute pentru un moment realmente emoţionant. Cei peste 70 de sportivi şi oficiali care au fost prezenţi la acest eveniment şi-au arătat solidaritatea faţă de fostul mare campion al floretei românești, Vasile Costa. Cu sprijinul Primăriei Satu Mare şi al Federaţiei Române de Scrimă, toţi cei prezenţi la concursul de la Satu Mare au îmbrăcat tricouri cu chipul lui Vasile Costa şi cu mesajul: „Satu Mare nu-şi uită campionii. Fii şi tu alături de Vasile Costa”.

  campioni2

  Iar orașul de pe Someș nu-și uită campionii. Începând din 2015, Ecaterina Stahl și Vasile Costa sunt omagiați în fiecare an cu ocazia competiției Cupa Satu Mare.

  Nicolae Ghişan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img