More  Ziua Mondială a Apei, sărbătorită la Staţia de Epurare

  apaserv

  Anual, în ziua de 22 Martie, se sărbătorește Ziua Mondială a Apei. Această zi este menită să ne aducă aminte cât de vitală este apa în viața fiecăruia dintre noi. Ieri la amiază elevii mai multor instituţii de învăţământ cât şi oficialităţi sătmărene au participat la ziua dedicată apei.

  Evenimentul s-a desfășurat la Stația de Epurare din municipiu, unde, pe lângă reprezentanții instituțiilor care au ca activitate asigurarea apei potabile în condiții optime, au participat și elevi de la 17 unități de învățământ din județ.

  „În fiecare an, Ziua Mondială a Apei se desfășoară sub un alt auspiciu, un alt motto. Anul acesta este un motto foarte reușit – “Apa menajeră” În sfârșit înțelegem și noi împreună cu tot mapamondul, de fapt, cât de importantă este apa în sine și pe urmă apa menajeră, apa uzată…necesită un proces de tratare extraordinar de complex până la urmă să putem să avem parametrii calitativi necesari să deversăm în emisar. Mă bucur că se întâmplă acest eveniment aici la Stația de Epurare Satu Mare, este o stație încheiată ca lucrări pe a treia treaptă de tratare, treapta chimică. Acțiunea se desfășoară împreună cu colegii de la Agenția de Mediu și cei de la Apele Române. Este un semn că nu ne oprim aici și investițiile legate de tratarea apelor menajere va continua. Apa în Satu Mare este de foarte bună calitate …suntem și vom rămâne între primii cinci operatori care gestionează o sursă de apă de foarte bună caliate și trebuie să o promovăm, și mai mult decât atât trebuie să ne încadrăm în acele norme europene, mondiale . Investițiile care urmează să le facem o să ne dea posibilitatea să livrăm și să distribuim apă din sursa Satu Mare care este la fel de bună ca și sursa Doba care alimentează municipiul Carei și nu numai. Avem o rezervă de apă însemnată, avem un principiu și-l punem în practică…de a folosi la maxim această sursă, în județ.” a declarat directorul Apaserv Satu Mare, Dan Stegerean.

  apaserv-1

  Cu ocazia simpozionului dedicat evenimentului ecologic, organizat de SC APASERV SA Satu Mare în parteneriat cu Primăria Satu Mare, SGA și APM Satu Satu Mare, ieri la sediul stației de epurare a municipiului Satu Mare , a avut loc premierea școlilor cu cele mai mari cantități de deșeuri reciclabile colectate și vizitarea stației de epurare .
  S-a vorbit despre importanța apei, iar elevii prezenți au fost premiați de către conducerea Agenției pentru Protecția Mediului (APM), pentru activitatea desfășurată în cadrul „Caravanei deșeurilor reciclabile”, acțiune ce s-a desfășurat în cursul zilei de luni, 20 martie, la mai multe școli din județ.

  În cadrul acțiunii, elevii au avut de amenajat câte un punct de colectare pentru deșeuri reciclabile (hârtie, plastic, sticlă și DEEE), în fața școlii, utilizând containerele din dotarea unității de învățământ dar și să sensibilizeze populația din zona limitrofă a instituției, pentru a preda o cantitate cât mai mare de deșeuri reciclabile la punctul de colectare special amenajat. Potrivit directorului executiv al APM Satu Mare, Elisabeta Bekessy, pe parcursul a doar câteva ore, elevii celor 17 unități de învățământ au reușit să mobilizeze un județ întreg și să strângă nu mai puțin de 71,8 tone de deșeuri reciclabile.

  La nivelul fiecărei școli, elevii și cadrele didactice s-au implicat în mod activ la acțiune, în vederea atingerii obiectivelor propuse, și anume, impulsionarea colectării selective a deșeurilor reciclabile în rândul comunității sătmărene pentru ca acestea să fie valorificate și nicidecum să nu ajungă nici pe cursurile de apă sau la Depozitul Ecologic de la Doba.

  apaserv2

  „La fiecare eveniment ecologic cel de sus ține cu noi, este o vreme splendidă…nu am cerut 20 de grade dar se pare că merităm și când spun că merităm mă gândesc la cele 17 instituții de învățământ care s-au implicat în acțiunea Caravana Deșeurilor Reciclabile, acțiune organizată în contextul Zilei Mondiale a Apei și este incredibil că într-o singură zi, în intervalul orar 10.00-17.00, cele 17 Instituții de Învățământ au reușit să mobilizeze un județ întreg pentru că s-au colectat 71,8 tone de deșeuri reciclabile. Elevii au vizitat Stația de Epurare care a fost recent reabilitată, să vedem ce performanțe se obțin în urma reabilitării acestei stații….ca motivație au beneficiat de această vizită și de asemenea de o excursie de o zi la Centrul de Agrement de la Atea „ a spus directorul APM Satu Mare, Elisabeta Bekessy. De câtiva ani, România se numară şi ea printre tările care sărbatoresc aceasta festivitate dându-şi seama cât este de importanta apa pentru consumatorii români.

  Cristian Stan

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE