More


  Invazia produselor contrafăcute

  - Advertisement -

  Pe un post de televiziune național a fost difuzat zilele trecute un reportaj despre produsele agricole contrafăcute. Unul dintre exemple era legat de roșii, care după ce au fost tratate cu o anumită substanță chimică s-au copt peste noapte. În acele momente mă gândeam la reportajul respectiv din care au lipsit specialiștii, care să confirme sau să infirme veridicitatea informațiilor. Teama de a mânca tot felul de produse agricole „cauciucate” aduse “de peste mări și țări” este din ce în ce mai evidentă în rândul populației. Culmea, după mai bine de 27 de ani de „scumpă” Democrație, aflăm dintr-o altă știre că una din cauzele cancerului este consumarea unor produse tratate chimic sau care conțin tot felul de ingrediente cu produse chimice cangerigene. Vai, dar această știre a fost asemănătoare cu expresia:”Măi, ăștia au descoperit coada la prună!”.

  Din ce în ce mai mult românii își doresc produse agricole autohtone, iar unii dintre ei afirmă cu vehemență că preferă „să dea un ban în plus” pe un produs agricol natural, dar să aibă siguranța că nu este contrafăcut sau tratat cu tot felul de substanțe chimice nocive pentru organismul uman. Mai nou se vorbește de orez contrafăcut, care, zice-se, ar conține în mare parte un fel de plastic procesat în baza unor tehnologii superioare. Se vorbește prin oraș despre zahărul obținut din oase sau despre țigări contrafăcute, produse din tot felul de plante asemănătoare cu tutunul. Despre unele vinuri, care se vând în magazine și prin piețe, se spune că sunt preparate din pastile de diferite culori. Anumite sortimente de bere se pare că sunt preparate în baza unor rețete, care conțin tot felul de subtanțe îndoielnice, care ne dau senzația că sunt naturale, adică din orz și din hamei. Băuturii de bere spun de multe ori că n-au mai văzut în România plantații masive de hamei și orz de pe vremea lui Ceaușescu. Pe bună dreptate, ei se întreabă din ce este făcută berea? O fi adevărat ? Nimeni nu știe ! din moment ce produsele agricole și băuturile nu sunt verificate cu maximă exigență de specialiști în domeniu, în laboratoare dotate cu aparatură adecvată. Despre sucuri ce să mai vorbim ?

  Unele fructe sunt stropite cu o anumită substanță pentru ca deprecierea lor să fie întârziată cât mai mult timp. Prietenii sau colegii de serviciu, care au mai aflat cum pot fi prevenite intoxicațiile cu astfel de substanțe existente pe fructe, ne spun să le punem în apă cu oțet, pentru ca substanțele respective să se dizolve de pe suprafața lor, iar după aceea să fie limpezite cu apă călduță. Auzim de multe ori expresia: ”Omul acela a murit de cancer, dar n-a fumat și nici n-a fost bețiv!”.

  Printre sătmăreni mai auzi expresiile:”Legumele, vinul și produsele pe care le prepari tu acasă, alea sigur sunt bune…”. Din nefericire, există mulți sămăreni care locuiesc în blocuri și n-au terenuri unde să poată cultiva legume sau să-și înființeze o livadă de pomi fructiferi, motiv pentru care periodic se duc la piață pentru a se aproviziona cu tot felul de produse… îndoielnice din punct de vedere al calității. Nu mai vorbim de culturile de grâu, porumb, floarea-soarelui, care se spune că probabil sunt tratate în exces cu îngrășăminte chimice sau tot felul de erbicide, care ulterior se regăsesc în pâine și alte produse alimentare. Un prieten bun m-a sunat zilele trecute și mi-a vorbit despre făina de mălai pentru mămăligă. Cu mândrie mi-a dezvăluit faptul că are porumb produs de el, netratat chimic, care a fost fertilizat cu gunoi de grajd, și că este de-a dreptul delicioasă mămăliga preparată dintr-un astfel de porumb.

  Da, dar unde mai găsești cantități mari de gunoi de grajd ? că efectivele de bovine au scăzut incredibil de mult în ultimii ani ai “liberei” noastre Democrații. Dacă nu se vor lua măsuri drastice în ceea ce privește controlul alimentelor, fie ele din piețe sau din magazine, atunci să nu ne mai mirăm că părinții, frații, copiii, rudeniile și prietenii noștri vor suferi de diverse boli!

  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img