More


  Noutăți la Zilele Orașului Satu Mare

  - Advertisement -

  conferinta

  Ieri a avut loc conferința de presă oficială la sediul Primăriei cu privire la organizarea Zilelor Municipiului Satu Mare în week-end-ul care urmează. În prezența primarului orașului Satu Mare, Kereskényi Gábor, a consilierului său Butka Gergo și a noului ofițer de presă al Primăriei, Alexandra Podină, s-au discutat noutățile pe care evenimentul le va aduce în acest an. Intenția vădită a organizatorilor este aceea de a face din Zilele Orașului Satu Mare un eveniment mult mai civilizat în raport cu edițiile precedente și a evita etichetarea din partea unora sau altora ca “bâlci”. Tocmai de aceea, au fost efectuate eforturi în direcția îmbunătățirii calitative a sărbătorii din multiple puncte de vedere.

  O sărbătoare mai sistematizată
  În primul rând, sectoarele, de la divertisment, la mâncare și băutură sau produse ale comercianților din arii diverse – vor fi organizate mult mai sistematic. În apropierea și vizavi de scenă nu se va servi mâncare ca în alți ani pentru a nu se crea fum, astfel încât cetățenii să poată savura la maxim show-urile de excepție – spun cei din organizare – pe care le-au pregătit.

  Apoi, orașul nu va mai fi complet paralizat din punct de vedere al transportului ca în alți ani, astfel încât începând cu joi, ora 20, va fi închisă doar Piața Libertății. Strada Cuza Vodă va fi rezervată pentru parcarea autospecialelor. Străzile Horea, Calea Traian și Bulevardul 1 Decembrie 1918 vor fi libere pentru circulație ca în zilele obișnuite. Această “aerisire” se datorează și faptului că în acest an vor fi prezenți cu 30% mai puțini comercianți ca număr total vizavi de anul precedent. Este vorba în același timp de un “patriotism local”, întrucât sunt încurajați comericianții locali prin faptul că li se acordă prioritate, balanța înclinând în favoarea lor cu un procentaj de 60% față de 40% la ediția anterioară. Astfel, vor fi prezenți mai puțini producători din afara județului.

  Premiere din punct de vedere organizatoric
  Se dorește ca standurile să fie elegante, o noutate constând în faptul că la ediția de anul acesta a Zilelor Orașului, tarabele nu vor mai avea muzică proprie – astfel că nu se vor întrepătrunde undele sonore venind dinspre scene cu alte sunete. De asemenea, sătmărenii nu vor putea mânca hamsii la această sărbătoare, dar vor avea posibilitatea să guste din celelalte mâncăruri specifice unor astfel de sărbători cum ar fi mici, grătare, cartofi prăjiți și altele în locurile special amenajate. Sub standurile cu mâncare vor fi amplasate folii pentru evitarea petelor de ulei pe trotuare și drumuri la finalul evenimentului.

  O premieră constă în aducerea de toalete ecologice tip container în trei locații. Tot la capitolul premiere se încadrează și lansarea unei aplicații mobile disponibile atât pe sistemul de operare Android, cât și iOS, unde sătmărenii vor putea urmări direct pe telefonul mobil programul sărbătorii. În același timp, se vor organiza standuri ale orașelor din străinătate cu care municipiul Satu Mare este înfrățit în zona Pasajului Coposu – ceea ce va fi un bun prilej de interacțiune multiculturală.

  Organizatorii au făcut eforturi în așa fel încât programul artistic și activitățile de Zilele Orașului să satisfacă mai eficient cerințele fiecărui segment de populație, bugetul pentru organizare de anul acesta fiind de aproximativ 100.000 de euro, încasările fiind estimate tot în jurul aceleași sume. Prezentatorii evenimentului vor fi Ovidiu Matioc de la Radio Transilvania, dar și alții inclusiv de la Centrul Cultural G.M. Zamfirescu.

  Rareş Jucan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare