More


  Să nu-i uităm niciodată pe eroii neamului românesc!

  - Advertisement -

  De fiecare dată când am participat la depunerile de coroane la monumentele eroilor, rememoram unele fragmente din lecţiile de istorie sau imagini din filmele celebrilor regizori români. La aceste evenimente, de obicei participă doar oficialităţi locale şi judeţene, veterani de război, reprezentanţii unor instituţii publice, ofiţeri, soldaţi şi câţiva sătmăreni curioşi. Mă gândesc că nu este atât de important numărul participanţilor la depunerile de coroane, în comparaţie cu milioanele de momente de reculegere, care se derulează în sufletele tuturor patrioţilor români, mai ales când citesc sau urmăresc astăzi pe posturile de televiziune ştirile dedicate eroilor.

  Mă gândesc cu profundă recunoştinţă la eroii neamului, care au luptat în cele două conflagraţii mondiale. Mă transpun cu gândul în situaţiile istorice de-atunci şi încerc să retrăiesc stările lor interioare generate de faptul că au lăsat acasă iubita, soţia cu copii, părinţi, rudenii şi bătrâni ai satului. Ce drame s-au născut, oare, în sufletele acestor români, care au mers la război să moară pentru pământul strămoşesc? Ce sentimente i-au încercat pe aceşti soldaţi şi ofiţeri români în acele clipe de pe front când i-a „acoperit pământul lui Dumnezeu”, iar moartea a survenit de multe ori după o agonie scăldată în sânge ? Dacă ne reîntoarcem în timp, la: Burebista, Decebal, Mihai Viteazul, Ştefan cel Mare, Vlad Ţepeş şi ceilalţi înaintaşi ai noştri, care au făurit Mica şi Marea Unire, ne încearcă uneori un sentiment măreţ, iar altădată un reproş nedefinit… de parcă nu facem destul în zilele noastre pentru „siguranţa zilei de mâine” şi prosperitatea acestei ţări. Asistăm neputincioşi la înstrăinarea pământurilor, a copiilor, a fraţilor, la tot felul de invazii economice şi condamnări nedrepte generate de interese străine…

  Avem câteodată iluzia că ne putem linişti sufletele doar cu portul, dansurile, muzica populară şi tradiţiile noastre strămoşeşti, despre care se spune că: „nu vor muri niciodată!”. Doamne dă ! Să fie aşa ! Ne bucurăm când descoperim printre noi români demni, care „nu prididesc niciun efort” pentru a menţine trează „flacăra conştiinţei naţionale” străbune, prin intermediul unor ample acţiuni culturale tradiţionale, studii de cercetare ştiinţifice, reviste de cultură, cărţi de poezie, proză sau de specialitate. Continuitatea românilor pe aceste meleaguri este reactualizată şi impulsionată în permanenţă prin documente istorice incontestabile, prin mărturii bine argumentate, alimentate de nesecatele izvoare scrise şi arheologice.

  Una din revistele contemporane, care stă mărturie împotriva tuturor vicisitudinilor vieţii actuale şi a dorinţei unora de a deforma adevărurile istorice, este EROII NEAMULUI, fondată în 1996. Această revistă de referinţă, pentru judeţul Satu Mare, este un fel de „Far de la Alexandria”. Este o revistă de cultură şi educaţie patriotică, apolitică şi neguvernamentală editată trimestrial de Asociaţia Civică „Tempora” Satu Mare şi Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria”, în colaborare cu Muzeul Judeţean Satu Mare. În ultimul număr al revistei m-am oprit la un material de excepţie semnat de colonelul (r) Voicu Şichet, intitulat: ”Jurnalul cimitirelor şi monumentelor eroilor”, care a ajuns la al XXIX-lea episod. În paginile revistei EROII NEAMULUI, de fiecare dată ne putem delecta cu articole şi eseuri, care readuc în actualitate portretele biografice memorabile ale eroilor noştri.

  Ne plac discursurile rostite de Ziua Eroilor… Sunt bune şi ele, dar parcă eroii neamului românesc din toate timpurile ne-au transmis de dincolo de morminte, prin intermediul mesagerilor, următoarele cuvinte sfinte: ,,Naţionalitatea trebuie să fie simţită cu inima şi nu vorbită numai cu gura.”(Mihai Eminescu). Uităm că: ,,Este nevoie de moravuri, nu de arta de a vorbi; este nevoie de modestia vieţii, nu de repeziciunea cuvântării; este nevoie de fapte, nu de vorbe…”(Sfântul Ioan Gură de Aur).

  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img