More


  Subiecte de interes dezbătute ieri la Colegiul Prefectural

  - Advertisement -

  institutia-prefectului

  Temele de bază care au fost dezbătute au privit formarea de noi strategii anticorupție, îmbunătățirea siguranței rutiere și stabilirea gradului de eficiență a monitorizării situației deșeurilor în bazinele hidrografice ale județului.

  Obiectivele noii Strategii Naționale Anticorupție 2016-2020
  Cel care a deschis discuțiile în plenul Colegiului Prefectural a fost expertul Cristian Lucuț de la Serviciul Județean Anticorupție Satu Mare. El a explicat că obiectivele anticorupție ale acestei strategii sunt focalizate pe câteva domenii principale: sănătate, educație, sistemul judiciar, achiziții publice, mediul de afaceri și administrația publică locală. Pe sectorul sănătate, strategia prevede alocări de la bugetul de stat mult mai bine compartimentate, în funcție de nevoile actuale existente, dar și eficientizarea sistemului electronic CNAS. În ceea ce privește educația, se fac eforturi pentru îmbunătățirea educației civice în unitățile de învățământ, totodată un centru de interes fiind și stabilirea unui cod de etică clar cu privire la meditațiile oferite de profesori elevilor de la propriile clase de predare. O integritate cât mai bună a magistraților, procurorilor și judecătorilor este o prioritate a strategiei în aria sistemului judiciar. Stabilirea unei linii clare de demarcație referitor la gradul de seriozitate a societăților colaboratoare este de asemenea prioritatea numărul unu în domeniul achizițiilor publice – numai așa procesele de achiziții putându-se desfășura eficace. Referitor la mediul de afaceri, se dorește promovarea unui schimb de bune practici între mediul privat și sectorul economic public. Obiectivul esențial ce privește administrația publică locală este crearea unui program online de educare anticorupție.

  Informări în legătură cu Strategia Națională pentru Siguranță Rutieră
  Registrul Auto Român Satu Mare, prin directorii Cristinel Darie și Radu Roman, a transmis problemele existente în ceea ce privește siguranța rutieră în momentul de față: incidența ridicată a accidentelor, chestiuni legate de infrastructură, dar și alte condiții nefavorabile de desfășurare a traficului. Un lucru de care probabil nu mulți oameni sunt conștienți este faptul că accidentele sunt nu doar nedorite, ci și scumpe – prin costurile pe care le implică datorită angrenării unităților sanitare și a altor instituții cu finanțare de la bugetul de stat. În prezent, conform celor expuse la ședință, România are o incidență a accidentelor de 3 ori mai mare față de țări considerate foarte dezvoltate precum Suedia, Marea Britanie și Olanda. Acest lucru se datorează și vechimii medii a autoturismelor, rata ridicată a importurilor de automobile cu vechime mare fiind un aspect îngrijorător în ultimii ani – după cum au explicat experții. Există însă soluții pentru îmbunătățirea acestei situații, unele dintre ele fiind revizuirea legislației cu privire la inspecțiile tehnice periodice, dar și introducerea de inspecții tehnice suplimentare pentru vehiculele care au fost implicate în accidente anterior. De asemenea, trebuie supravegheată, spun reprezentanții Registrului Auto Român Satu Mare, problema atelierelor auto care funcționează fără autorizare.

  Detalii referitoare la salubrizarea cursurilor de apă, șanțurilor și rigolelor din localități
  Comisia mixtă care s-a ocupat de această problematică, prin directorul executiv Vasile Andrieș, a asigurat la Colegiul Prefectural de ieri că sunt organizate ample acțiuni de salubrizare a bazinelor hidrografice, iar monitorizarea deșeurilor este o prioritate, fără îndoială. De asemenea, directorul Vasile Andrieș a menționat că așteaptă ajutor din partea Consiliului Județean, dar mai ales a Consiliului Local Satu Mare, întrucât acest subiect este inclusiv de competența autorităților publice, așa cum este prevăzut în lege. În ceea ce privește situația din municipiul Satu Mare, probleme sunt mai ales în zona ștrandului, unde au fost semnalate deșeuri pe cursul Someșului. Dacă un cetățean observă astfel de nereguli, el se poate adresa direct în primul rând administrației locale (pentru terenurile de tip intravilan), dar și Sistemului de Gospodărire a Apelor sau Gărzii de Mediu. În acest fel, prin contribuția individuală, putem crea condiții mai curate de viață în orașul și județul cărora le spunem acasă.

  Rareş Jucan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img