More


  Ziua Internațională a Crucii Roșii, sărbătorită la Satu Mare

  - Advertisement -

  sanitari

  O educație solidă pentru sănătate și acordarea primului ajutor reprezintă una dintre pietrele de temelie pentru funcționarea cât mai optimizată a societății secolului XXI. Acest lucru l-a luat în considerare cu siguranță și instituția Crucii Roșii, care de ani de zile desfășoară concursul “Sanitarii Pricepuți” – structurat pe mai multe nivele de vârstă și cu scopul de a forma generații de tineri cetățeni cu competențe medicale de bază, astfel încât să le poată fi de folos în situații de urgență atât lor, cât și celor din jur.

  O competiție cu vechime
  “Concursul se organizează din ’62, iar eu, în calitate de director al Crucii Roșii Satu Mare, îl organizez de 14 ani. Pentru noi, acest concurs este foarte important întrucât el este de o reală utilitate pentru tineri în viața de zi cu zi. Când poți să acorzi primul ajutor și să salvezi pe cineva, automat gândești puțin altfel, orizontul ți-e mai larg și știi precis ce valoare are viața. Îmi sunt foarte dragi tinerii care vin să participe la acest concurs. De multe ori se pregătesc singuri, iar această determinare nu poate decât să mă impresioneze.” – a declarat Rodica Borlan, directorul Crucii Roșii Satu Mare.

  La concurs au participat un număr de 7 echipaje din licee din întreg județul. Elevii au avut de susținut două probe – una teoretică și una practică. Proba teoretică a constat în 10 întrebări la care au primit 15 minute ca timp de lucru. Proba practică a fost aceeași pentru toate echipajele, participanții simulând un exercițiu cu două victime aflate în situații de urgență medicală: hemoragie arterială și stare critică ce necesită resuscitare.

  Importanța unor cunoștințe medicale minime
  “Eu sunt medic școlar și am observat că în viața de zi cu zi ne întâlnim cu tot felul de situații deosebite și este foarte important ca până când potențialii pacienți ajung să se adreseze unui personal medical specializat – să știe ce să facă. Eu arbitrez de peste 20 de ani aceste concursuri și foarte multe echipaje s-au perindat pe la Crucea Roșie. Întotdeauna tinerii sunt bine pregătiți și mai ales dornici să învețe în fiecare an mai mult și mai bine.” – a spus Olimpia Pava, medic școlar la Liceul Teoretic Carei și vicepreședinte la Crucea Roșie Satu Mare.

  Rezultatele competiției
  După încheierea celor două probe de concurs, s-au acordat punctajele conform performanțelor și s-a stabilit astfel un clasament. Prima poziție a fost ocupată de echipajul de la Colegiul Național Mihai Eminescu Satu Mare, locul doi a revenit echipajului de la Liceul Teoretic Carei, iar a treia poziție a fost adjudecată de echipa Liceului Teoretic Negrești-Oaș. Premiile au constat în obiecte de igienă personală, dar și dulciuri și altele. “Sanitarii Pricepuți” este singurul concurs pe teme de sănătate și prim ajutor care se desfășoară în parteneriat cu școlile din România. Este un program cu o tradiție deja de peste patru decenii. Ieri a avut loc concursul pentru liceeni organizat la nivel județean de Crucea Roșie Satu Mare, dar vor urma în această lună și competițiile pentru cei din gimnaziu, finala pe județ fiind programată pentru 6 iunie.

  Rareş Jucan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare