Alertă maximă în județul Satu Mareprefect

Autoritățile din județul Satu Mare sunt în alertă maximă din cauza Pestei Porcine Africane care s-a apropiat foarte mult de granițele județului. Recent a fost depistat un caz de Pestă Porcină Africană la un porc mistreț aflat la circa 20 de km de județul Satu Mare. Dacă va fi necesar, va interveni și armata. Alarma a fost trasă în cadrul ședinței de ieri cu secretarii unităţilor administrativ-teritoriale din judeţul Satu Mare.

Prima întâlnire cu actualul prefect
Prefectul Darius Filip a prezidat joi, 8 iunie 2017, de la ora 10,00 şedinţa cu secretarii unităţilor administrativ-teritoriale din judeţul Satu Mare. Pentru reprezentantul Guvernului în teritoriu a fost prima întâlnire oficială cu secretarii de primării. Acesta le-a transmis celor prezenţi în sala mare a Palatului Administrativ un mesaj de bună colaborare şi comunicare şi i-a asigurat că oricând, la orice oră, pot conta pe sprijinul său vis-a-vis de problemele pe care le întâmpină, probleme care sunt în competenţa sa de soluţionare şi a instituţiei pe care o conduce. De asemenea, prefectul Filip a precizat că este deschis la orice sugestii, în cadrul legal actual, în vederea îmbunătăţirii colaborării dintre Instituţia Prefectului şi autorităţile publice locale.

În cadrul şedinţei au transmis mesaje reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (despre pesta porcină africană), cei ai Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Satu Mare (despre bugetul ce va fi alocat fiecărui UAT în vederea înscrierilor în Cartea Funciară), cei ai Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (despre sistemul informatic PatrimVen), respectiv cei ai Serviciului Juridic şi Contencios Administrativ (despre corectitudinea întocmirii dosarelor de şedinţă de CL, respectiv a celor pentru Fond Funciar).

Alertă maximă
Tot cu aceeași ocazie, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu Mare, Nicolae Dumuța, a precizat că județul Satu Mare se află practic în pragul unei alerte de gradul unu din cauza apropierii atât de mult a bolii.

”Avem o alertă majoră, la aproximativ 20 de km de granița cu România, de Satu Mare, a fost confirmat un caz de Pestă Porcină Africană la un mistreț găsit mort. Suntem în alertă. Astfel, tot ce înseamnă 20 de km de granița cu Ucraina a intrat într-o monitorizare foarte severă, echipele de specialiști din cadrul DSVSA sunt pe teren pentru a supraveghea tot ce înseamnă porc domestic, iar asociațiile de vânătoare, Romsilva, Poliția de Frontieră au fost înștiințați. Astfel, orice cadavru de mistreț sau comportament anormal la mistreț va fi notificat DSVSA. Riscul de pătrundere a Pestei Porcine Africane pe teritoriul României este foarte crescut. Pesta Porcină Africană este o boală exotică, nu a mai evoluat niciodată în România. Pătrunderea bolii pe teritoriul județului Satu Mare ar presupune măsuri de carantină de gradul unu, să ne ferească Dumnezeu. Dar măsurile trebuie să le luăm. Noi trebuie să avem un timp de reacție foarte scurt în cazul în care avem suspiciuni de Pestă Porcină Africană în județ. Oricine are contact cu mediul de vânătoare, dacă găsește un porc mistreț mort, sau observă un comportament ciudat, să anunțe DSVSA. La fel și în cazul fermierilor, să anunțe medicul veterinar”, a precizat Nicolae Dumuța.

Poate interveni și armata
În cazul apariției acestei boli într-o localitate din județul Satu Mare, sunt luate măsuri de carantină de gradul unu, asta însemnând că este blocată întreaga localitate. În perioada următoare, la nivelul județului Satu Mare se va face o inventariere a efectivelor de porci. ”În situația în care se confirmă Pesta Porcină Africană toți porcii din acea localitate sunt uciși, se ecarisează teritoriul. Trebuie să știm aproximativ numărul porcilor. Porcul identificat, adică cel cu crotaliu, va fi despăgubit. Cel fără crotaliu, nu. Aș vrea ca oamenii să fie bine informați. Toți porcii sunt uciși. Domnul prefect conduce întreaga operațiune, cu structurile din Ministerul de Interne, ISU, Armată. Este o situație de urgență. Intră în activitate structurile militare. Nu mai discută nimeni. Militarii intră în curțile oamenilor în astfel de situații”, a mai precizat Dumuța. Din fericire, Pesta Porcina Africană nu are efecte asupra omului, dar omul poate transporta virusul și împrăștia boala. În astfel de cazuri se vorbește despre pierderi economice însemnate din cauza restricțiilor.

Cristian Stan

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts