Asociația Codrenii, invitație “La Digănie”, sărbătoarea codrenilorAsociația Codrenii, invitație “La Digănie” (1)

Zona comunei Socond – zonă eminamente folclorică a Codrului – este spațiul în care tradițiile şi ruralul s-au conservat foarte bine. Acesta este argumentul fundamental pentru care acest loc este de o importanță crucială pentru patrimoniul cultural tradițional național. Tocmai pe aceste considerente, probabil, la inițiativa Asociației Codrenii, sprijiniți atât de autoritățile publice locale, cât şi județene, s-a organizat în a doua zi de Rusalii mult-aşteptatul eveniment de “La Digănie”. Este, de fapt, echivalentul hodişan al “Danțului la Şură” de la Soconzel.

Aşa cum au explicat pentru GNV preşedintele Asociației Codrenii, Ionel Costescu, şi vicepreşedintele Ionel Săvianu, “digănia” este un prilej de sărbătoare pentru locuitorii din Codru, când se face invitația cordială de a participa la dansuri şi degustări de bucate tradiționale de către hodişeni pentru satele din împrejurimi. Ceremonialul începe încă de la biserică, cu slujba, după rânduială. Apoi, este așteptată o căruță trasă de niște “cai dansatori”, special antrenați, care parcă percep ritmul muzicii – în care sunt purtați către șură primii lăutari. Acolo are loc dansul, în compania artiștilor populari. Oamenii sunt îmbrăcați de sărbătoare – în port codrenesc tradițional – iar femeile satului îi servesc pe cei de la fața locului cu plăcinte de casă și alte bunătăți specifice precum “scrijelele de pită cu untură”.

Asociația-Codrenii,-invitație-“La-Digănie”-(2)

La cea de-a patra ediție a evenimentului au fost prezenți, pe lângă sătenii din Hodișa și localitățile vecine, reprezentanți ai altor asociații culturale tradiționale din județ, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale prin directorul Robert Laszlo, preotul satului Hodișa, dar și aleși locali (spre exemplu, primarul comunei Socond, Ioan Crasnai) sau oficialități ale autorității județene: prefectul județului Satu Mare, Darius Filip, și consilieri.

Rareş Jucan

Asociația-Codrenii,-invitație-“La-Digănie”-(3)

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts