Avem nevoie de oameni reali, nu virtuali!Acesta este un avertisment, care vine din partea cadrelor din învățământul preuniversitar și universitar. De asemenea, sunt îngrijorați părinții, ai căror copii petrec ore-n șir în fața calculatorului sau a telefonului mobil. Timpul lor liber este acaparat de o lume virtuală plină uneori de violență și imoralitate. Nimeni nu cunoaște antidotul împotriva lumii virtuale ? De curând, am aflat că s-au sinucis copii din cauza unor jocuri virtuale. Până și prieteniile sunt consacrate lumii virtuale.

Din ce în ce mai mulți copii știu foarte puține lucruri despre lumea reală și chiar sentimentală. Totul se reduce la un pragmatism lipsit de consistența vieții reale, cu bucuriile și frumusețile ei naturale. Familia și relațiile interpersonale sunt dominate de internet, telefoanele mobile și jocurile virtuale. Nu reușesc părinții să-i scoată din case pe copii pentru ca ei să joace o partidă de fotbal, să se plimbe cu bicicleta sau să meargă într-o excursie în pădurea de la marginea orașului sau a satului. Totul se rezumă la mesajele de pe telefonul mobil sau de pe laptop. Până și referatele, care trebuie întocmite pentru o materie de la școală, sunt descărcate de pe internet… se dă „copie-paste” și lecția de casă este rezolvată.

Mai nou, dacă mergi într-o cofetărie sau într-un restaurant, constați că cei doi îndrăgostiți sau un grup de colegi de clasă au telefoanele mobile în mâini și „clikălesc” de te-apucă disperarea muțeniei. Nu prea mai auzi o conversație între tineri, iar pe internet cuvintele sunt prescurtate în fel și chip, din cauza unei comodități greu de înțeles. Dacă nu cunoști prescurtările e greu să înțelegi noul limbaj al lumii virtuale. Asistăm la o receptare pasivă a informațiilor, iar cunoștințele sunt facile și superficiale.

În plus, părinții sunt îngrijorați de faptul că odraslele lor sunt invadate de radiațiile acestor aparate, la care stau ore în șir, și care, spun specialiștii, pot să le afecteze auzul și sănătatea fizică și mentală. În mintea tinerilor și a celor care trăiesc în exces în lumea virtuală se formează alte deprinderi și alt mod de a recepta viața reală. În sfera multitudinii de informații, de pe rețelele de socializare, valorile morale se diminuează, iar deciziile pe care le iau “internauții” sunt de multe ori false sau lipsite de o evaluare lucidă și eficientă.

În limitele normale, nu e periculoasă această îndeletnicire a noilor generații, dar excesul poate avea urmări grave asupra formării personalității copiilor noștri. Probabil școala și părinții ar trebui să „facă front comun” împotriva acestor excese ale internauților și să găsească programe specifice vieții reale mult mai atractive și eficiente pentru educația elevilor și a tinerilor.

Dumitru Ţimerman

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts