Campanie împotriva violenței în familie efectuată de polițiști la Tășnadcampanie

Violența în familie, deși este o realitate a timpurilor actuale, un aspect problematic și des întâlnit în comunitatea noastră, este considerată un subiect ”tabu”, ce privește exclusiv membrii familiei, fără a ieși nimic la iveală dincolo de pereții casei. Actele de violență se petrec într-un mediu intim, privat, fiind puțin vizibile, prea puțin accesibile cunoașterii membrilor comunității. Mentalitatea aceasta, ideile preconcepute sunt adânc înrădăcinate în conștiința femeilor care au trăit alte vremuri și au fost educate într-o altă manieră.

Polițiștii sătmăreni și-au propus ca o prioritate prevenirea fenomenului axat pe violența în familie, abordând problematica atât din perspectiva modalității de manifestare, cât și din perspectiva cadrului legislativ care o reglementează. Întâlnirile realizate cu beneficiarii campaniei – femeile (potențiale victime și victime ale violenței domestice) și tinerii de ambele sexe cu vârste între 14 – 35 ani – s-au dovedit a fi adevărate surse de informații, luând forma unor discuții interactive în care cei prezenți au împărtășit din experiențele lor de viață.

În data de 13.06.2017, în localitatea Tășnad, ofițerii din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității – subcomisar HRIHORIȘAN FELICA și inspector principal CHIOREAN LIVIANA împreună cu polițistul de proximitate din cadrul poliției orașului Tășnad – agent șef principal LAZĂR VICTOR – au desfășurat activități preventiv – educative pe tema violenței domestice, în două societăți comerciale – SAMOS SHOES TĂȘNAD SRL și ADONTRADENET TĂȘNAD.

Întâlnirile s-au derulat sub forma unor sesiuni de informare referitoare la problematica violenței în familie finalizate cu dezbateri pe acest subiect și oferirea de către polițiști a unor răspunsuri clare, argumentate juridic la întrebările țintite. Scopul sesiunilor organizate s-a axat atât pe cunoaşterea şi recunoaşterea faptelor ce intră în sfera violenţei în familie, a prevederilor legale aferente acestui domeniu, dar și pe promovarea drepturilor victimelor violenţei domestice, inclusiv a posibilităţii de a obţine ordin de protecţie, a egalităţii între femei şi bărbaţi şi combaterea stereotipurilor de gen.

Celor 148 de beneficiari, majoritatea femei, li s-au expus prin exemple concrete formele de manifestare a violenței în familie, pornind de la violența fizică – cea mai des întâlnită, continuând cu violența socială, economică, spirituală și finalizând cu violența psihică și sexuală – forme des întâlnite în familii, dar care nu sunt sesizate autorităților competente din cauza emoțiilor, sentimentelor ce le însoțesc, cum ar fi frica/teama de amenințări, rușinea,dar și din cauza unor idei preconcepute înrădăcinate în conștiința victimelor. S-a insistat și pe consecințele nefaste ale violenței în familie, pe principalele cauze care generează actele de violență intrafamilială, dar mai ales pe cadru legislativ care reglementează domeniul violenței în familie, mesajul transmis axându-se pe faptul că există o soluție pentru a” SPUNE NU VIOLENȚEI ÎN FAMILIE”, mesaj ce se dorește a fi transmis prin intermediul participanților, publicului larg.

La sfârșitul întâlnirilor, au fost distribuite celor prezenți materiale informativ preventive, respectiv broșurile ”Ghidul Siguranței pentru Victimele Violenței În Familie” și afișele care popularizează ideea de a ”cere ajutor!” în cazul în care ești victimă sau martor al violenței intrafamiliale.

Rareș Jucan

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts