Gheorghe Cârciu, un sătmărean cu suflet de aur pentru Mitropolia Orotodoxă și pentru românii din ParisIMG_1469

Timp de trei zile, la Paris, s-a desfășurat ediția a VII-a a festivalului anual de artă, cultură și teologie “Din dragoste pentru frumos”. Când arta, cultura și teologia se interesectează în cadrul aceluiași eveniment, rezultatele se înscriu sub semnul celebrării diversității și cum spune și titlul festivalului – a “dragostei pentru frumos”. Ediția a VII-a a acestui inedit festival de la Paris a adus într-adevăr un plus de diversitate artistică, a fost o expresie evidentă a dragostei pentru cultură și un bun prilej de consolidare a învățăturilor teologice.

Inițiatorii și semnificația ediției cu numărul 7
Festivalul a fost organizat sub patronajul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale și a celebrat 165 de ani de la întemeierea primei comunități românești la Paris, 135 de ani de la cumpărarea Catedralei Mitropolitane și 125 de ani de la sfințirea Catedralei Mitropolitane. Mai mult, 2017 este un an important pentru mediul bisericesc ortodox, întrucât el este atât anul omagial al iconarilor și pictorilor bisericești, cât și anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română. La eveniment au fost prezenți senatorul de diaspora Viorel Badea și din Satu Mare, oamenii de afaceri Crișan Mihai și Florin Berinde, iar din partea Gazetei de Nord-Vest și a postului de televiziune Nord Vest TV, a fost prezent Mircea Govor, în calitate de invitat media.

Programul festivalului
Derulat între 9 și 11 iunie, festivalul de la Paris a oferit un program extrem de divers și abundent, de la concerte de pian, canto, muzică basarabeană și barocă, până la expoziții de fotografie, pictură, sculptură, desen, proiecție de film, dans, folclor și conferințe.

IMG_1501

Festivalul a debutat cu o procesiune religioasă condusă de mitropolitul Iosif la Catedrala Mitropolitană, urmând încă două liturghii, sâmbătă și duminică, cea din urmă fiind susținută de încă 19 preoți ortodocși de pe teritoriul francez.

Programul artistic a fost unul foarte ofertant, printre artiștii prezenți numărându-se Ionuț Bledea și Diana Cârlig, care au prezentat muzică din Maramureș, dar și invitatul special al festivalului, cunoscutul, îndrăgitul și apreciatul maestru Dumitru Fărcaș. Pe lângă concertele, momentele de poezie și expozițiile care au avut loc, duminică, după dumnezeiasca liturghie, Corala Catedralei Mitropolitane, urmată de un grup de dansatori din parohia “Sfinții Trei Ierarhi” din Romainville au oferit fiecare câte un extraordinar moment. De asemenea, s-au desfășurat conferințe la masă rotundă, unde au fost prezenți profesori universitari de renume, cum ar fi Mihai Simion sau Matei Cazacu.

IMG_1524

Festivalul s-a încheiat cu o agapă și o serbare câmpenească
În ultima zi de festival, după ce evenimentele de înaltă ținută calitativă s-au ținut lanț, totul s-a terminat cu o agapă și o sărbătoare câmpenească. Au fost prezenți aproximativ 2000 de invitați, iar cel care a oferit acest final regal al festivalului a fost unul dintre cei mai cunoscuți și prosperi oameni de afaceri din Paris – Gheorghe Cârciu, un om cu suflet de aur pentru credința ortodoxă, pentru românii din Paris. Un om care este mereu alături de Înaltpreasfințitul Iosif, patriarhul Parisului. De altfel Gică Cârciu, cum îi spun prietenii, a fost cel care a înființat acest festival dăruit românilor ortodocși din Franța, nu a facut-o pentru el ci pentru ca românii din Franța să se simtă ca și acasă prin credință, cultură, muzică, poezie, port și bucătăria tradițională românească.

Felicitări tuturor românilor prezenți pentru acest moment românesc de excepție din Paris. Suntem mândri de voi și de sătmărenii noștri, frații Gică și Cornel Cârciu.

Rareș Jucan

IMG_1529

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts