More


  Îngrijorările bat la ușile românilor

  - Advertisement -

  Românii sunt îngrijorați, motiv pentru care discută “pe la colțuri” de posibile majorări ale prețului la utilități. Să fie oare toate acestea discuții, care intră în sfera cuvintelor:”liniștea dinaintea furturnii?”. Pe diverse posturi de televiziune și în presa scrisă, apar tot felul de informații din care reiese că viața noastră, de fiecare zi, va fi din ce în ce mai scumpă. Bucuria reducerii unor taxe și chiar eliminarea lor, creșterile salariale din ultimele luni, pentru unele categorii sociale, au adus în casele unor români mult așteptata prosperitate, în timp ce alții așteaptă noi modificări legislative pentru ca să se bucure și ei, fie din mediul bugetar sau privat, de majorări salariale. Din nefericire, la orizont se întrevăd creșteri substanțiale ale cheltuielilor lunare familiale.

  Mult discutata lege a salarizării, care a intrat în vigoare, nemulțumește pe unii beneficiari ai acesteia, iar alții nu prea înțeleg în ce fel va fi ea aplicată în calculele instituțiilor. Poate ar trebui, ca la nivelul instituțiilor de specialitate să fie organizate niște seminarii, prin intermediul cărora profesioniștii și experțeii contabili să disemineze această nouă lege a salarizării. În acest fel, ar putea fi eliminate confuziile sau înțelegerea în mod defectuos a unor calcule economice necesare recalculării salariilor. Astfel, probabil, vor fi prevenite tot felul de procese juridice ulterioare, menite „să facă lumină” în ceea ce privește aplicare noii legi a salarizării. Au mai fost cazuri în care angajații au trebui să dea în judecată unele instituții publice, pentru că unii dintre ei nu s-au bucurat de aplicarea corectă a unor prevederi legale în ceea ce privește calcularea legală și reală a salariului. Culmea, de fiecare dată angajații și-au câștigat drepturile salariale prin instanțele judecătorești.

  E de-a dreptul o inepție să dai în judecată o instituție pentru că nu au fost aplicate anumite prevederi legale concrete, iar instanța de judecată să dea o sentință prin care confirmă faptul că angajatul are, conform legislației, drepturi salariale, care în mod real nu i-au fost acordate de instituțiile respective. Într-o vreme, discuțiile se purtau liber, iar unii lideri ai instituțiilor spuneau angajaților:” Dacă aduceți hotărârea judecătorească, noi vă acordăm sporurile cuvenite !”. Mai pe înțelesul tuturor, instanța judecătorească trebuia să dea o sentință definitivă, absolut legală, în care se preciza ceva de genul:”Măi, fraților, dați-le angajaților drepturile cuvenite, pentru că există un cadru legal! Voi nu trebuia decât să-l aplicați, nu să ajungeți în instanță!”.

  Oamenii sunt îngrijorați și de faptul că unele creșteri ale prețurilor la utilități se vor regăsi și în prețurile unor produse alimentare. Pe de altă presiunea fiscală se menține și în mediul de afaceri românesc. Se vorbește de impozitări diferențiate, care să le ofere posibilitatea oamenilor de afaceri să ofere salarii mai bune angajaților, care nu vor să mai lucreze pe bani puțini. Meseriașii se duc din țară, iar piața forței de muncă este din ce în ce mai deficitară. Multe firme private lucrează cu tot felul de angajați, care au o pregătire profesională sumară, cu tot felul de pretenții, care ies din sfera legală, pe care angajatorii nu le pot onora…

  „Multe și mărunte” sunt îngrijorările românilor, care speră că promisiunile din campaniile electorale să se materializeze, dar mai ales alegătorii, indiferent de culoarea politică, doresc să fie protejați de către liderii politici pe care i-au ales prin vot. Acești lideri politici nu trebuie să se certe și să se acuze între ei, cel puțin acestea sunt așteptărilor românilor, ci dimpotrivă să găsească împreună soluțiile strategice, care să le confere familiilor alegătorilor mult trâmbițata “ siguranță a zilei de mâine “. Oamenii de bine s-au săturat de: acel spirit de “vendetă”, (de răzbunare), de concurența neloială și ”de loviturile sub centură” inițiate de unii lideri politici îndoielnici, care servesc forțe obscure nevăzute, îndreptate împotriva unor demnitari, numai și numai pentru ca unii să dețină, cu orice “preț murdar”, supremația economică și politică în România. În rest, ne-am săturat de tot felul de speculații politice plătite, care apar în spațiul public ca “ciupercile după ploaie !”.

  Dumitru Țimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img