Medieșenii au venit în port popular la biserică de RusaliiMedieșenii au venit în port popular la biserică de Rusalii (1)Medieșul Aurit, ca poziționare geografică, se află la confluența mai multor zone folclorice nord-vestice din Transilvania: Codrul, Oașul și Maramureșul. Așa se face că identitatea folclorică a acestei localități este oarecum confuză, fiind mai degrabă o sumă a influențelor din zonele tradiționale înconjurătoare. Tocmai de aceea, îndemnul cetățenilor la a conserva cultura tradițională și implicit portul popular – capătă aici noi valențe – în lipsa unor structuri identitare folclorice bine definite.

Biserica susține promovarea valorilor tradiționale românești

Rusaliile – așa cum este cunoscută popular sărbătoarea – semnifică, din punct de vedere biblic – coborârea Duhului Sfânt peste apostoli după 50 de zile de la Învierea Domnului. Sigur, sărbătoarea a fuzionat și cu elemente populare, astfel că, spre exemplu, de Rusalii, întâlnim simbolistica spicului de grâu, cu rol purificator.

Medieșenii au venit în port popular la biserică de Rusalii (4)

Preotul Bisericii Ortodoxe din Medieșul Aurit, Vasile Cheșei, a subliniat importanța promovării portului popular mai ales datorită poziționării comunei într-un spațiu de confluență culturală. Iar sărbătorile creștine sunt un bun prilej pentru a întemeia această lucrare – a explicat preotul – întrucât Biserica Ortodoxă este o susținătoare a tradițiilor și obiceiurilor românești.

Răspunsul cetățenilor la această inițiativă – susținută și de autoritățile publice locale prin prezența la slujbă a primarului Mihai Radu Iancu – a fost unul foarte bun, la liturghie participând un număr mare de credincioși, copii, femei, bărbați, îmbrăcați în straie populare de sărbătoare.

Vreme bună de Rusalii și o biserică arhiplină la Medieș

Acest praznic însemnat al creștinătății a venit în județul Satu Mare cu vreme excelentă. Soarele a strălucit pe cer întreaga zi, iar acest lucru a fost probabil un motiv în plus pentru care medieșenii au făcut ca biserica să fie aproape neîncăpătoare. Procesiunea religioasă a durat mai mult decât de obicei, iar cuvântul de învățătură de la sfârșit a adus clarificări credincioșilor cu privire la semnificația sărbătorii. La final, medieșenii au servit cozonac și au dus acasă spice de grâu – așa cum e obiceiul.

Medieșenii au venit în port popular la biserică de Rusalii (2)

Preotul Vasile Cheșei, împreună cu primarul Mihai Radu Iancu, spun că vor susține aceste demersuri de conservare și promovare a portului popular în localitatea Medieșul Aurit și pe viitor, îndemnând așadar cetățenii să nu uite importanța cunoașterii originilor și că le încredințează pe mai departe misiunea de a le explora și promova.

Rareș Jucan   

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts