Medieșul Aurit, ca poziționare geografică, se află la confluența mai multor zone folclorice nord-vestice din Transilvania: Codrul, Oașul și Maramureșul. Așa se face că identitatea folclorică a acestei localități este oarecum confuză, fiind mai degrabă o sumă a influențelor din zonele tradiționale înconjurătoare. Tocmai de aceea, îndemnul cetățenilor la a conserva cultura tradițională și implicit portul popular – capătă aici noi valențe – în lipsa unor structuri identitare folclorice bine definite.
Biserica susține promovarea valorilor tradiționale românești
Rusaliile – așa cum este cunoscută popular sărbătoarea – semnifică, din punct de vedere biblic – coborârea Duhului Sfânt peste apostoli după 50 de zile de la Învierea Domnului. Sigur, sărbătoarea a fuzionat și cu elemente populare, astfel că, spre exemplu, de Rusalii, întâlnim simbolistica spicului de grâu, cu rol purificator.
Preotul Bisericii Ortodoxe din Medieșul Aurit, Vasile Cheșei, a subliniat importanța promovării portului popular mai ales datorită poziționării comunei într-un spațiu de confluență culturală. Iar sărbătorile creștine sunt un bun prilej pentru a întemeia această lucrare – a explicat preotul – întrucât Biserica Ortodoxă este o susținătoare a tradițiilor și obiceiurilor românești.
Răspunsul cetățenilor la această inițiativă – susținută și de autoritățile publice locale prin prezența la slujbă a primarului Mihai Radu Iancu – a fost unul foarte bun, la liturghie participând un număr mare de credincioși, copii, femei, bărbați, îmbrăcați în straie populare de sărbătoare.
Vreme bună de Rusalii și o biserică arhiplină la Medieș
Acest praznic însemnat al creștinătății a venit în județul Satu Mare cu vreme excelentă. Soarele a strălucit pe cer întreaga zi, iar acest lucru a fost probabil un motiv în plus pentru care medieșenii au făcut ca biserica să fie aproape neîncăpătoare. Procesiunea religioasă a durat mai mult decât de obicei, iar cuvântul de învățătură de la sfârșit a adus clarificări credincioșilor cu privire la semnificația sărbătorii. La final, medieșenii au servit cozonac și au dus acasă spice de grâu – așa cum e obiceiul.
Preotul Vasile Cheșei, împreună cu primarul Mihai Radu Iancu, spun că vor susține aceste demersuri de conservare și promovare a portului popular în localitatea Medieșul Aurit și pe viitor, îndemnând așadar cetățenii să nu uite importanța cunoașterii originilor și că le încredințează pe mai departe misiunea de a le explora și promova.
Rareș Jucan