More


  Ne jucăm de-a „telefonul fără fir”?!

  - Advertisement -

  Lumea noastră democratică este imprevizibilă, controversată şi uneori derutantă. Informaţiile circulă liber şi de multe ori acestea sunt insuficient verificate, ceea ce duce la luarea unor decizii greşite, cu un efect devastator în plan social, economic şi uneori psihic. Pentru a emite o judecată de valoare este nevoie măcar de trei informaţii , care s-au dovedit a fi corecte, după ce în prealabil au fost verificate, fiecare în parte, măcar din trei surse. La prima vedere această procedură pare stufoasă şi greoaie, pentru comoditatea noastră de zi cu zi, dar extrem de benefică pentru luarea unor decizii corecte.

  Suntem tentaţi să judecăm anumite situaţii sau chiar oameni după nişte informaţii furnizate de aşa-zişii lingăi, pe deasupra şi inculţi, care în funcţie de interesele lor meschine le prezintă şefilor sau chiar politicienilor. De nenumărate ori, nu mai verificăm aceste informaţii, dăruite cu nonşalanţă şi generozitate de falşii noştri prieteni sau consilieri, motiv pentru care concluziile, insuficient argumentate, devin şi ele false şi implicit judecăţile noastre de valoare.

  La astfel de judecăţi pripite, unii nevinovaţi exclamă cu vehemenţă: „ Dv. judecaţi oamenii după vorbele altora sau după faptele lor ? “. Această întrebare îi derutează pe factorii decizionali, dar în acelaşi timp îi conştientizează, îi trezeşte la realitate. Furnizorii de informaţii eronate sau prost înţelese de către ei, strânşi cu uşa, după ce se confirmă că demersurile lor au fost păcătoase, se apară cu expresii de genul: „ Şefu, vă rog să mă scuzaţi, dar am aflat această informaţie de la colega mea ; Poate că nu am înţeles eu bine ce a spus colegul meu, cu care am stat de vorbă la o cafea; Am interpretat eu greşit informaţiile pe care mi le-a furnizat un prieten din liceu etc.”. Uneori nivelul de cultură generală al celui care furnizează informaţii, de multe ori deformate ca înţeles, lasă de dorit, iar alteori din răutate, invidie, interese ascunse sau ambiţie personală, aceşti aşa- zişi prieteni fac rău, deopotrivă şefului, dar şi angajatului sau subalternului.

  În spatele oricărei informaţii, furnizată în mod onorific de aceşti binevoitori, se ascunde un interes meschin sau prostia. Dacă avem nevoie de informaţii pertinente, adevărate, nu ne rămâne decât să apelăm la consilierii de specialitate. Dacă ne plecăm urechea la diletanţi riscăm să luăm decizii care ne descalifică din punct de vedere profesional.

  Cercetătorii în domeniul comunicării au identificat trei tipuri de consilieri. Primul tip de consilier este cel pe care vi l-am prezentat şi pe care dv. îl cunoaşteţi cu siguranţă. Este consilierul care îi prezintă şefului informaţii negative, neargumentate şi neverificate suficient de riguros. Cel de-al doilea tip de consilier este acela care îi prezintă şefului informaţii menite să scoată în evidenţă numai şi numai aspectele pozitive din firmă sau din instituţie, uneori îmbunătăţite, fără a menţiona şi lacunele sau deficienţele existente. Cel de-al treilea tip de consilier este acela, care furnizează şefului informaţii corecte, verificate, bine argumentate, aşa cum sunt ele, cu bune şi rele.

  Imaginaţi-vă care pot fi consecinţele pozitive sau negative, în cazul în care şeful sau directorul unei societăţi comerciale sau instituţii îşi fundamentează strategia sau deciziile după astfel de informaţii. Cercetătorii afirmă că cel de-al treilea consilier este cel mai eficient, având în vedere faptul că acesta, nepărtinitor, îşi fundamentează informaţiile pe baze reale, riguros verificate şi bine argumentate. De multe ori, flexibilitatea strategiei de dezvoltare a unei societăţi comerciale sau bunul mers al unei instituţii, fundamentată şi relansată pe baza unor informaţii veridice, conduce la succesul mult aşteptat şi la diminuarea disfuncţionalităţilor din cadrul sistemului. Nu judecaţi un om sau o situaţie prezentată pompieristic, după vorbele şuierate de diletanţii invidioşi, pentru că riscaţi să deveniţi un “papă-lapte” cu urechi de măgar.

  Dumitru Țimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare