Pelerinaj „Pe urmele memorandiştilor”Foto-Viena

În baza colaborării cu marele patriot şişeştean, colonelul (r) Gavril Babiciu – preşedintele de onoare al Asociaţiei „Renaşterea Şişeşteană”, un grup de 9 sătmăreni s-a alăturat celor peste 40 de maramureşeni, care au plecat în pelerinaj pe urmele memorandiştilor, la Viena, în zilele de 26-27 mai 2017. Acţiunea a avut ca scop marcarea a 125 de ani de la prezenţa celor peste 300 de patrioţi ardeleni în capitala austriacă, pentru a preda împăratului Franz Joseph un memorandum cuprinzând doleanţele românilor din Transilvania, cu scopul de a avea aceleaşi drepturi şi libertăţi ca celelalte naţiuni conlocuitoare.

Cei 9 sătmăreni au fost: colonel (r) Voicu Şichet – redactor coordonator al revistei Eroii Neamului, împreună cu soţia Steluţa, dr. Viorel Câmpean cu soţia Mirela, profesorul Nicolae Pop de la Apa, secretarul filialei A.N.C.M.R.R. din M.I. – colonel (r) Vasile Silaghi cu soţia Florica, maior (r) Marcel Crişan şi, nu în ultimul rând, interpreta de muzică populară Angela Munteanu, care, alături de cunoscutul şi venerabilul rapsod popular Nicolae Sabău, au întreţinut pe parcursul deplasării atmosfera din puctul de vedere al cântecului şi voii bune.

Dintre maramureşenii, care au făcut deplasarea, în cea mai mare parte cadre militare în rezervă şi în retragere din toate armele, mulţi dintre ei fiind membri ai filialei judeţene a A.N.C.E. „Regina Maria”, dar şi locuitori şi fii ai satului Şişeşti, menţionăm pe primarul acestei comune ce a devenit celebră datorită prezenţei acolo, ca preot, a părintelui Vasile Lucaciu, Ioan Mircea Tentiş – preotul militar de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Maramureş, Daniel Sorin Achim, şi pe expertul contabil, Nistor Lihet, un mare român din Moisei, însoţit de fiul său David-Nistor, care, la doar 6 ani, ne-a interpretat Imnul Naţional Deşteaptă-te, române!, inclusiv strofele care, de obicei, nu se cântă (şi, fie vorba între noi, nu le prea ştie nimeni!!!). A fost, cel puţin pentru mine, un exemplu viu că patriotismul şi dragostea de neam şi ţară se pot cultiva. Acesstea trebuie dăruite copiilor încă din fragedă pruncie, iar „micul memorandist” , David-Nistor, pe parcursul celor două zile, ne-a oferit şi alte „motive” de revelaţie patriotică.

Pe-urmele-memorandistilor
Pe toată durata deplasării până la Viena s-au rostit scurte alocuţiuni cu privire la tematica memorandului, dar şi la alte subiecte legate de istoria naţională, în special cea referitoare la Transilvania (Marea Unire, activitatea dr. Vasile Lucaciu – profesorul Nicolae Pop; eliberarea Ardealului ne nord şi ocuparea Budapestei de către Armata română în 1919 – colonel (r) Voicu Şichet; rolul Vienei în emanciparea culturală şi spirituală a românilor ardeleni – dr. Viorel Câmpean etc).

Întregul grup a fost primit într-o atmosferă sărbătorească, de puternică simţire românească, de: Excelenţa Sa Bogdan Mazuru – ambasadorul ţării noastre în Austria; ministrul consilier Călin Ţânţăreanu şi de secretarul II al ambasadei, Adrian Adam. La această întâlnire oficială au fost prezente şi delegaţiile din Cluj şi Alba, printre care: Vasile Iuga de Sălişte – preşedinte al Societăţii Culturale „Pro Maramureş” Dragoş Vodă din Cluj-Napoca; ec. Ioan Strejan – preşedintele Fundaţiei „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea şi Integritatea României” şi redactor-şef al revistei „Dacoromania” din Alba Iulia; profesorul dr. Vasile Lechinţan, secretar general al Societăţii Cultural-Patriotice „Avram Iancu” şi secretar al Despărţământului Cluj al “Astrei”. În dicursul, foarte la subiect, dar şi emoţionant în acelaşi timp al ambasadorului, acesta şi-a exprimat admiraţia pentru efortul depus de către toţi cei prezenţi, care au făcut deplasarea nu din ordinul cuiva, ca o sarcină de serviciu, ci pur şi simplu din patriotism şi respect pentru faptele şi jertfele înaintaşilor. După o alocuțiune rostită de colonelul (r) Gavril Babiciu, în care a vorbit despre scopurile pelerinajului nostru, domnului ambasador Bogdan Mazuru i-au fost oferite: cărţi, reviste, DVD-uri, diplome și diferite suveniruri. Din partea sătmărenilor, colonelul (r) Voicu Şichet i-a înmânat înaltului diplomat câteva exemplare din cele mai recente numere ale revistei „Eroii Neamului” şi cartea sa „Pe urme de eroi”, dar şi volumul „Campania de eliberare a Ardealului de nord şi ocuparea Budapestei”, scrisă de generalul Mărdărescu, precum şi o fotografie a Statuii „Eroului Necunoscut”, care se doreşte a fi refăcută şi reamplasată la Satu Mare, cu un scurt istoric al acesteia. De asemenea, Nicolae Pop i-a înmânat volumul „Gânduri şi flori”, iar Angela Munteanu un CD cu cântece patriotice, iar apoi a interpretat un cântec dedicat românilor, care trăiesc printre străini. Ceremonialul s-a încheiat, după oferirea de către gazde a unor diplome şi „şedinţa foto” de rigoare, cu ciocnirea unei cupe de şampanie oferită de reprezentanţa diplomatică, iar toată delegaţia a interpretat „Doina lui Lucaciu”, care a impresionat până la lacrimi, atât pe oaspeți cât și pe gazdele din Viena.
Colonel (r) Voicu Şichet
Dumitru Țimerman

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts