„Schimburi de focuri” politiceClimatul politic românesc „se clatină” în urma unor „schimburi de focuri”, despre care nu se ştie prea multe, dar se vorbeşte intens de parcă am asista la o partidă de şah. Nimeni nu poate aduce argumente convingătoare, care să motiveze deciziile politice spoite cu un fel de ezitare condiţionată parcă de un lider politic, în jurul căruia gravitează posibile schimbări guvernamentale.

Se pare că în spatele acestor „lupte interne de partid” se-ascund nişte promisiuni, care au scopul de a-i scoate „basma curată” pe unii lideri politici împotmoliţi în trecutul lor. Curios rămâne faptul că nu asistăm la o comunicare deschisă, dar nici nu sunt făcute publice concluziile rezultate în urma unor „discuţii aprinse” dintre liderii politici. Să fie oare celebrul „cal troian” o nouă tentativă a perdanţilor de a destrăma unitatea celor mai puternice partide politice ? Nu se ştie, dar orice reconsiderare a alianţelor poate fi condiţionată în detrimentul interesului naţional.

Parcă noii aleşi au uitat de „euforia” câştigării alegilor şi entuziasmul prezentării generosului „program electoral de ţară”. Trebuie să fie destul de dramatică „viaţa internă de partid” în care sunt impuse, zice-se, într-un mod „dictatorial”, anumite „directive”, iar cine nu vrea să le respecte trebuie să plece „unde-o vedea cu ochii”! Ce să înţeleagă simpatizanţii şi membrii de partid ? „Duelurile” astea politice parcă au loc pe întuneric, în timp ce noi „muritorii de rând” vedem doar „scânteile”, care rezultă în urma încrucişării „săbiilor”. Repede-repede se fac tot felul de „pronosticuri” cu speculaţiile aferente, specifice mult îndelung pomenitului „radio şanţu”!

În mod înţelept, un partid cu lideri inteligenţi, ar trebui să aibă întâlniri „cu uşile închise”, în situaţii de criză, pentru reconsiderarea unor strategii de acţiune, care nu mai corespund noilor confruntări existente pe scena politică. Comunicarea calmă şi respectuoasă, presărată cu analizarea tuturor detaliilor şi dispersarea unor prejudecăţi sau suspinciuni, cred că ar fi „formula” benefică pentru viitorul unui partid puternic, girat în campaniile electorale de încrederea a peste 40 la sută din electorat. Luarea unor decizii în pripă, sub imperiul unei nervozităţi orgolioase, poate să ducă la deprecierea treptată a încrederii populaţiei în partidele, care au obţinut victoria în alegerile locale şi parlamentare. Superficialitatea şi „schimburile de focuri” politice interne superficiale, denotă un comportament neadecvat, incompatibil cu statutul nobil câştigat prin alegeri electorale de unii lideri politici.

Chiar dacă se vor lua decizii radicale în partid, acestea trebuie prezentate poporului cu argumente solide credibile, dacă doriţi „emoţionale”, care vizează o nouă strategie în vederea aplicării programului electoral. În acest fel, mesajul va fi receptat ca un rezultat al unei gândiri politice mature, inteligente, implicată permanent, în funcţie de dinamica vieţii, pentru identificarea celor mai eficiente soluţii politice, care vizează prosperitatea ţării.

Dumitru Țimerman

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts