Tunuri antigrindină la Satu Mare printr-un proiect al Consiliului Județeangrindina

În judeţul Satu Mare ar putea fi construite, în următorii ani, tunuri antigrindină, printr-un proiect cu finanţare europeană pregătit de Consiliul Judeţean prin Programul Interreg România – Ungaria. Căderile de grindină cauzează în ultimii ani pagube materiale serioase în județul Satu Mare, iar tendințele meteo-climatice previzibile arată o creștere a intensității acestor evenimente, deci o vulnerabilitate din ce în ce mai crescută a populației.

La nivel național există o inițiativă de a preveni căderile de grindină, instituționalizat prin înființarea Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor. Acest sistem național antigrindină utilizează tehnologia de lansări de rachete, o tehnologie utilizabilă în interiorul țării dar neadecvat zonelor de graniță. ”Norii care periclitează teritoriul județului Satu Mare urmăresc trasee de translație conform direcțiilor dominante a vânturilor, deci dominant vest-est. Acest fapt face necesară o intervenție încă deasupra teritoriului Ungariei pentru a oferi o protecție antigrindină zonelor de graniță. Sistemul de lansări de rachete nu se poate utiliza cu traiectorii transfrontaliere, ca urmare județul Satu Mare a solicitat și a obținut un acord de susținere din partea AASNACP de a dezvolta un sistem propriu, complementar, ce se bazează pe tehnologia amplasării unor generatoare terestre în 40 de puncte ale județului. Acest sistem va fi identic cu cel dezvoltat pe teritoriul Ungariei, astfel în județul Satu Mare se vor îmbina soluțiile tehnice utilizate în cele două țări, un concept ce se înscrie în totalitate în realitățile fizico-geografice ale zonei de graniță”, precizează proiectul.

Generatoarele la sol intră în acțiune în urma unei avertizări primite din partea Serviciului Național de Meteorologie din Ungaria. Aceste avertizări se bazează pe analiza imaginilor de radar meteorologic, iar cel mai apropiat și mai modern radar meteorologic este cel din Napkor, județul Szabolcs-Szatmár-Bereg.
Generatoarele intră în funcțiune în mod automat și vor emana particule de iodură de argint, care vor urma traiectoriile naturale ale dinamicii atmosferice și vor fi absorbite de norii de grindină prin mișcarea convectivă a aerului din zonele de instabilitate atmosferică. Particulele de iodură de argint constituie nuclee de condensare în plus, prezența lor în nori cauzează reducerea dimensiunilor picăturilor din interiorul norilor și astfel a probabilității formării nucleelor mari de grindină.

Mecanismul de funcționare este unul consacrat şi utilizat în mai multe țări ale Europei (Croația, Franța, Ungaria) și chiar și în afara continentului. În Ungaria funcționează un astfel de sistem din anul 1991, iar până anul viitor este prevăzut să se realizeze prin finanțare guvernamentală un sistem bazat pe aceeași tehnologie ce va acoperi întregul teritoriu al statului vecin.

Toate sistemele de protecție antigrindină consacrate, indiferent de metodele de acționare (prin rachete, avioane, tunuri) folosesc același material activ pentru a reduce riscul căderilor de grindină, și anume iodura de argint. În baza informațiilor disponibile tehnologia propusă prin proiectul Silver este considerată cea mai cost-eficientă, cea mai prietenoasă cu mediul înconjurător și cea mai adecvată acționării transfrontaliere, necesară județului Satu Mare.

Generatoarele terestre vor avea o formă de container compact, închis, cu funcționare automată, cu regim de acces restricționat, procesul de funcționare a unităților generatoare nu are efect de disturbanță olfactivă sau auditivă, sau efecte negative asupra sănătății umane. Durata de funcționare însumează aproximativ 250 de ore anual. Amplasarea acestor unități este prevăzută a se realiza în 40 de locații din județ, astfel încât locațiile să formeze o rețea de densitate aproximativ omogenă. În vederea atingerii obiectivelor proiectului a fost definit un buget de 1.998.558 euro (inclusiv TVA), din care 0 lei valoare neeligibilă. Bugetul aferent Județului Satu Mare este de 1.321.075 euro, iar contribuția proprie a Județului Satu Mare este de 2% din bugetul proiectului, adică 26.421,5 euro. Finanțarea, conform regulilor din ghidul solicitantului, este de 98% din cheltuielile eligibile.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts