Adoptarea Legii Educației 3419-D în Ucraina a stârnit îngrijorare în Parlamentul României, întrucât ea restricționează în mare măsură dreptul la educație în limba maternă pentru comunitatea de români. Cu scopul militării pentru remedierea acestei situații, în Parlament s-a acționat deja. Deputatul PSD de Satu Mare, Ioana Bran, a explicat, printr-o postare pe o rețea de socializare, care este situația obiectivă.
“Ȋn cadrul ședinței comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului, a fost votată ȋn unanimitate Declarația Parlamentului Romȃniei referitoare la adoptarea Legii educației ȋn Ucraina. Reamintind asupra faptului că Romȃnia a fost primul stat membru al Uniunii Europene care a ratificat Acordul de Asociere Uniunea Europeană-Ucraina precum și Tratatul din 1997 cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre Romȃnia și Ucraina, Parlamentul Romȃniei urmărește cu ȋngrijorare Legea Educației 3419-D recent adoptată ȋn Rada Supremă. Prin Legea Educației 3419-D se limitează drastic dreptul la educație ȋn limba maternă pentru comunitatea autohtonă formată din 400 000 de romȃni din Ucraina. S-a constituit o delegație formată din 19 parlamentari, senatori și deputați, care se vor deplasa ȋn Ucraina, pentru a iniția un dialog politic cu autoritățile ucrainene competente, ȋn scopul soluționării conform standardelor europene a situației menționate.” – a scris deputatul Ioana Bran
În semn de compasiune față de românii din Ucraina aflați în această circumstanță nefavorabilă, speranțele oamenilor politici din România se îndreaptă către modificarea acestei legi în timp util și în spiritul democratic european.