More


  La pas prin Londra – Marea metropolă văzută prin ochii unui sătmărean

  =

  Londra 1

  Una dintre cele mai mari şi mai diverse metropole din lume, Londra, este un amestec de culturi în care se vorbesc mai mult de trei sute de limbi şi convieţuiesc persoane din două sute de comunităţi entice. Printre ei şi sute de mii de români şi tocmai de aceea fascinaţia că te afli într-un asemea loc grandios este cu atât mai mare.

  Am avut norocul să petrec câteva zile într-un oraş care m-a vrăjit cu adevărat şi în care m-aș muta mâine dacă aş avea posibilitatea. Londra este tot ceea ce vrei să fie: un oraş cu divertisment, economie, cultură, istorie, aglomeraţie, modă, servicii, mâncare, transport şi tot ce vreţi. Londra este oraşul care nu te lasă să te plictiseşti; este capitala pe care trebuie să o vizitezi măcar o dată în viaţă.

  Sătmărenii au avantajul de a ajunge în capitala Anglei foarte uşor şi la preţuri accesibile, deoarece au accesul la trei aeroporturi. Unul chiar în Satu Mare şi celelalte două în apropiere, Cluj şi Debreţen. Istoria Londrei se întinde pe două milenii şi este extrem de tumultoasă. În timpul epidemiei de ciumă de la mijlocul secoului al XIV lea, aproximativ o treime din populaţie moare; în secolul al XVIII – lea Londra era un oraş extrem de periculos, cu o rată a criminalităţii extrem de ridicată; astfel că aproximativ 200 de ofense criminale erau pedepsite cu moartea. Dar în timpul revoluţiei industriale Londra s-a schimbat complet: între anii 1831 – 1925 este oraşul cu cea mai mare populaţie de pe pământ; în aceeaşi ani se construieşte calea ferată şi metroul, astfel Londra începe să se dezvolte din ce in ce mai mult şi să devină ceea ce este astăzi, una dintre cele mai moderne şi mai frumoase capitale din lume.

  Londra 2

  Ca să o vizitezi aşa cum trebuie îţi trebuie mai multe zile şi asta tocmai fiindcă obiectivele turistice sunt peste tot. Plimbarea de la Big Ben ( Turnul Ceasului ) şi până în Travalgar Square ne-a luat opt ore de mers pe jos, însă cu toată oboseala simţită la sfârşitul zilei a meritat cu vârf şi îndesat.Tocmai de aceea doresc să vă invit la o plimbare virtuală (într-o primă fază) iar dacă v-am convins câtuşi de puţin că merită să ajungeţi în acest loc mirific înseamnă că mi-am făcut datoria faţă de maiestuoasa Londră.

  Big Ben (Turnul ceasului)
  Este primul obiectiv pe care l-am vizitat şi nu avea cum să nu ne sară în ochi deoarece este cu adevărat Big! ( mare).

  Este printre cele mai cunoscute orologii din lume. Big Ben este , de fapt, numele clopotului, dar este folosit şi pentru ceas. Şi este un alt simblol al Londrei. Are 96 m înălţime, este construit în stil neo-gotic si cu greu îl poti cuprinde în poze, dacă esti aproape şise poate vedea de peste tot. Primii 61 de m sunt din cărămida, iar restul din fier.Feţele au 55 m . Nu se poate vizita de catre turisti, doar de britanici, iar acest lucru e posibil cu anumite formalităti. Şi atenţie: Nu are lift ! În momentul de faţă este într-un process de costemizare care va dura câţiva ani buni.

  Londra 3

  Palatul Parlamentului
  Parlamentul este o clădire impunătoare de pe malul Tamisei şi un obiectiv turistic important în Londra cunoscut şi sub numele de Palatul Westminster. Clădirea este situată pe locul în care Edward Confesorul a poruncit construirea palatului original în prima jumătate a secolului al XI-lea. Palatul Westminster a fost declarat de patrimoniu al umanităţii în ciuda faptului că nu este un edificiu foarte vechi. Construcţia sa a început în 1840, după ce castelul medieval a ars aproape în întregime, şi s-a terminat în 1870.

  Podul Westminster
  Face legătura între London Eye şi Parlament. Acest pod este de 150 de ani, este vopsit în verde şi este atât pietonal, cât şi rutier.

  Londra 4

  Westminster Abbey
  Este cea mai faimoasă biserică din Londra, este construită din secolul al XI lea , în stil gotic şi face parte din Patrimoniu Unesco. Aici s-au făcut de-a lungul secolelor toate încoronările şi tot aici este locul de veci al celor care au clădit Marea Britanie.Pe lângă regi şi regine,aici mai sunt înmormântate anumite persoane importante din ţară.Tot aici s-a căsătorit şi Ducele şi Ducesa de Cambrige în 2011.

  London Eye
  Este uriasa roată de observaţie a Londrei, care oferă privelişti deosebite asupra oraşului de pe Tamisa, până la 40 km departare. O vezi de pretutindeni iar daca doreşti să te urci în ea, un bilet costă 16lire, merge foarte încet, te poţi urca din mers în ea şi o tura dureaza 30 de minute. Dacă cumperi un bilet mixt, cu vizita la un muzeu, există o mică reducere.

  Tower Bridge
  Tower Bridge este simbolul Londrei! Este un pod construit peste râul Tamisa,în apropierea Turnului Londrei,de unde i se trage şi numele.Este foarte spectaculos, eu l-am vazut ziua, dar noaptea am auzit ca este mai interesant ,scaldat în mii de lumini.A fost folosit în numeroase filme, pentru decor. Este alcătuit din două turnuri, care sunt legate între ele prin două pasarele orizontale.

  Londra 5

  Trafalgar Square (Piaţa Trafalgar)
  Este un spațiu public și de atracție turistică din centrul Londrei. În mijlocul pieței se află Coloana lui Nelson, care este străjuită de patru statui în formă de lei, aflate la baza acesteia. Piața este folosită și pentru demonstrații politice și adunări publice, cum ar fi sărbătorirea Revelionului. Numele celebrează victoria Marinei Regale Britanice în Bătălia de la Trafalgar din timpul războaielor napoleoniene. Inițial numele ar fi trebuit să fie Piața „Regele William al IV-lea”, dar George Ledwell Taylor a propus numele „Piața Trafalgar Piața Trafalgar aparține Reginei, face parte din Crown Estate (domeniul coroanei specific monarhiei britanice) și este administrată de Greater London Authority. Westminster City Council deține străzile din jur, inclusiv calea pietonală situată pe terasa de nord.

  Nicolae Ghişan

  Londra 8  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img