More  Mesajul președintelui PSD, Liviu Dragnea, adresat persoanelor vârstnice

  - Advertisement -

  liviu-dragnea-psd

  O pensie decentă reprezintă  o formă de respect pentru pensionarii de azi și o garanție pentru pensionarii de mâine.

  În ultima perioadă, aud din ce în ce mai des acuzații despre faptul că resursele bugetare obținute în urma creșterii economice sunt „irosite” pe pensii și salarii. Chiar în contextul recentei rectificări bugetare am auzit acuze despre faptul că Guvernul a alocat 795 de milioane lei la Ministerul Muncii pentru plata pensiilor majorate și alte drepturi sociale. Se insinuează, din nou, că viziunea economică a actualei guvernări este de a încuraja ne-munca, iar pensionarii sunt iar etichetați în mod nedrept ca o categorie neproductivă a societății românești, care doar consumă și care nu aduce plus-valoare în economia țării. Într-un fel sau altul, ni se spune, verde în față, să nu mai dăm atâția bani către pensionari, pentru că asta înseamnă că aruncăm banii pe consum, ca și cum asta ar fi ceva rău și contra-productiv.

  Resping total acest discurs, care denotă o inacceptabilă lipsă de respect față de pensionarii acestei țări, față de generațiile care au muncit cinstit și au construit această țară.

  Este incorect și jignitor să afirmi că majorarea pensiilor înseamnă că încurajăm ne-munca. Este profund greșită această abordare. În realitate, creșterea pensiilor  reprezintă răsplata bine-meritată pentru munca de zeci de ani a pensionarilor din România. Iar în opinia mea suntem încă departe de ceea ce merită cu adevărat cei mai mulți dintre pensionarii acestei țări. Majorarea cu circa 15% a punctului de pensie din acest an este încă prea puțin față de cât ar merita părinții și bunicii noștri. Și de aceea aceste majorări trebuie să continue, treptat, și în anii următori, până când vom ajunge la acel prag de 45% din valoarea salariului mediu pe economie. A spune că majorările de pensii înseamnă un îndemn la ne-muncă reprezintă o lipsă de respect față de cei care au construit această țară.

  Lipsa de respect față de generația a III-a este o lipsă de respect față de propria persoană a celui care are această atitudine, pentru că, mai devreme sau mai târziu, toți vom ieși la pensie și vom înțelege că pensionarii nu pretind nimic din ce nu li se cuvine. Pensionarii de astăzi sunt  cei care au muncit o viață întreagă și au plătit din banii lor veniturile pensionarilor de ieri. De aceea insist să le spun tuturor că majorările de pensii de acum reprezintă o garanție pentru angajații de astăzi, o garanție că munca lor va fi răsplătită atunci când își vor finaliza perioada de activitate.

  Trebuie să ne punem cu toată seriozitate întrebarea următoare: de ce până acum foarte mulți dintre cetățenii activi din România preferă să fie plătiți la negru, fără să contribuie la bugetul de pensii? Pentru că, știm bine, în societatea românească există un profund sentiment de neîncredere și nedreptate,  că oricât de mult ai contribui de-a lungul vieții, în final pensia nu va reflecta nici pe departe munca depusă în zeci de ani de activitate. Se intră astfel într-un cerc vicios foarte periculos: pensiile sunt mici pentru că se evită plata contribuțiilor, iar plata contribuțiilor e evitată pentru că pensiile sunt mici și nu oferă o perspectivă decentă pentru forța activă a acestei societăți.

  Această percepție trebuie schimbată! Este un obiectiv vital, pentru pensionarii de azi și pentru cei de mâine! Iar singurul mod în care putem ieși din cercul vicios al neîncrederii este de a ridica pensiile la un nivel decent, care să ofere garanția că fiecare zi de muncă prestată astăzi își va primi o justă răsplată după pensionare.

  Aceasta este viziunea noastră în ce privește reforma sistemului de pensii. O pensie decentă este o formă de respect pentru pensionarii de azi și o garanție pentru pensionarii de mâine.

   

  Cu deosebit respect,

  Liviu Dragnea

  Președinte PSD.   ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts