More  Peste 75 de milioane de lei, pompați în agricultura sătmăreană anul trecut

  - Advertisement -

  pref1

  Sala Mică de şedinţe a Palatului Administrativ a găzduit astăzi şedinţa Colegiului Prefectural, condusă de prefectul judeţului Satu Mare, Darius Filip, pe ordinea de zi fiind două teme privind agricultura judeţului.

  În prezentarea privind programele și activitatea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Satu Mare directorul executiv Gheorghe Mihalca a insistat pe principalele scheme de plată privind culturile specifice sectorului vegetal respectiv zootehniei sătmărene – sfecla de zahăr, floarea soarelui, cereale, fructe şi legume, suine, taurine şi ovine. În anul 2016, prin diversele scheme de plată, sectorul agricol din judeţul Satu Mare a beneficiat de plăţi derulate prin APIA în valoare totală de 75.307.380,45 lei.

  Directorul executiv Ioan Cioltean, din partea Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Satu Mare, a făcut o sinteză a două scheme de ajutor de minimis de mare interes pentru agricultori – Programul „Tomate în spaţii protejate” respectiv „Comercializarea lânii” . Cele două programe sunt subscrise unui obiectiv important din cadrul Programului de Guvernare – refacerea balanței import – export pentru produsele deficitare.

  pref2

  În scopul reducerii importurilor și asigurarea consumului din producția internă, începând cu anul 2017 Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale derulează Programul pentru susținerea produselor deficitare, program care a început în anul 2017, prin selectarea, pe baza datelor statistice a câte două produse agro-alimentare deficitare pe an.

  În cadrul programului „Tomate în spaţii protejate” s-au înscris peste 150 de agricultori din judeţ iar în cadrul programului „Comercializarea lânii” sunt înscrişi 740 crescători, cu un numar aproximativ de 258.543 capete oi, iar cantitatea de lână estimată a fi comercializată este de 775.628 kg.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts