Rezervația Izvoarele Barcăului – peisaje care-ţi taie respiraţia şi raiul amatorilor de păstrăviBarcau1

Izvoarele Barcăului este una dintre cele mai spectaculoase rezervații naturale din țara noastră. Rezervația peisagistică Tusa-Barcău, pe numele ei întreg, de află în Țara Silvaniei, situată în partea de sud-vest a județului Sălaj, la granița cu județele Cluj și Bihor. Din punct de vedere administrativ, aceasta aparține comunei Sâg.

Zona este cunoscută atât pentru peisajele pitoreşti, cât şi pentru păstrăvii care înoată în libertate prin văile din rezervaţie. Pentru cei care nu se prea pricep la pescuit, în apropiere este şi o păstrăvărie.

Situată la aproximativ 50 de kilometri de Zalău, pe drumul către Ciucea, Rezervaţia Peisagistică „Tusa – Barcău“ reprezintă una dintre cele mai frumoase zone din judeţ. Doar nu degeaba a fost declarată rezervaţie naturală, fiind selectată şi ca sit de interes comunitar în cadrul reţelei ecologice europene „Natura 2000“. Zona este situată la poalele Munţilor Plopiş şi oferă amatorului de drumeţii un peisaj de vis.

Barcau2

Barcăul țâșnește din piatră seacă undeva în miezul Țării Silvaniei, într-un loc parcă înadins ținut la fereală de ochii străinilor, și unde se ajunge pe drumuri grele, parcă înadins ținute așa. La numai câteva sute de metri de izbucul unde apare pe lume Barcăul, râul se face țăndări în zeci de firicele subțiri, care se prăvălesc iuți peste un perete de piatră, ascuns sub un covor compact de mușchi. Rezultatul este spectaculos – șuvoaiele fac slalom prin găurile perdelei de vegetație, apoi se reîntâlnesc la baza stâncii, pentru a-și vedea mai departe de drum, clipocind cale de 134 de kilometri spre vest, până la vărsarea în Crișul Repede, pe teritoriul Ungariei.

Cascada de la Izvoarele Barcăului este neobișnuită și atât de frumoasă încât merită de una singură o excursie de o zi, iar dacă vreți să zăboviți mai mult, la baza cascadei se află un tăpșan ideal pentru campare. Zona este cunoscută şi bine apreciată printre cunoscători şi datorită păstrăvului indigen, care poate fi pescuit din Valea Boului şi Valea Topliţei. Pentru cei cărora pescuitul la păstrăv le depăşeşte posibilităţile şi priceperea, zona oferă şi o posibilitate mai facilă de a avea peşte la masă: păstrăvăria „Izvoarele Barcăului“, aparţinând Direcţiei Silvice Sălaj. Comoditatea, însă, se plăteşte, cu aproximativ 18 lei pentru fiecare kilogram de păstrăv scos de pădurar din bazine.

Barcau 3

În satul Tusa, pe raza căruia se află Rezervația Peisagistică Tusa-Barcău, nu se ajunge foarte ușor. Venind dinspre Cluj, în Ciucea se face dreapta, la intersecția spre Nușfalău. Apoi, cei care au mașină de teren pot opta să facă stânga în localitatea Vânători. După 10 kilometri de drum neasfaltat, dar care străbate o zonă colinară minunată, se ajunge în satul Tusa. Rezervația a fost declarată arie protejată de lege în anul 2.000, datorită numeroaselor sale izvoare și cascade, dar și a habitatelor sale formate din păduri de fag, o zonă de pășuni și două izvoare cu debite impresionante de apă. În apropierea rezervației pot și vizitate și câteva obiective turistice precum: biserici de lemn devenite monumente istorice, muzee (Muzeul din Cizer și Casa memorială a lui Octavian Goga din Ciucea) sau arii naturale (Vârful Măgura Priei sau Păstrăvăria din Tușa).

Nicolae Ghişan

Barcau 4

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts