More


  Sindicaliștii sătmăreni spun că va fi haos pe piața muncii

  - Advertisement -

  sedinta

  Sindicaliștii sătmăreni solicită blocarea transferului taxelor sociale ale angajatorului către angajat, altfel, spun ei, va fi un adevărat haos pe piața muncii. În cadrul ședinței de ieri a Comisiei de Dialog Social, sindicaliştii de la Cartel Alfa i-au înmânat prefectului Darius Filip o petiție prin care se cere blocarea acestui transfer, dar și modificarea legii pentru deblocarea negocierii și încheierii contractelor colective de muncă.

  Fluctuație pe piața muncii
  În cuvântul său, președintele Sindicatului din cadrul Electrolux Satu Mare, Sorin Faur, a precizat că dacă taxele sociale vor fi transferate de la angajator la angajat va determina un adevărat haos pe piața muncii.
  ”Se va ajunge în situația în care numărul cererilor de muncă va fi destul de mare, iar numărul celor care caută de muncă va fi destul de mic. Probabil că acest lucru va determina o fluctuație a forței de muncă de la fabrici care nu plătesc contribuția la fabrici care plătesc. Se va ajunge la un adevărat haos pe piața forței de muncă”, a spus Sorin Faur.

  Prefectul Darius Filip a spus că nu împărtășește temerile sindicaliștilor, deși apreciază faptul că aceștia trag un semnal de alarmă.

  ”Vă înțeleg temerile și mă bucur că ați tras un semnal de alarmă, dar sincer, eu nu vi le împărtășesc. Eu nu cred că de la 1 ianuarie se va întâmpla acel scenariu apocaliptic pe care-l spuneați dvs. Rămâne să avem un proiect clar pe marginea căruia să putem discuta. Și acum pot fi scăzute salariile în mediul privat, nu-l oprește nimeni pe angajator. Apoi, de la 1 ianuarie, pe angajator îl va costa mai puțin decât îl costă acum pentru a-și plăti angajatul, și la ce piață avem noi în momentul de față în Satu Mare, când toată lumea umblă după angajați, mă îndoiesc că un angajator s-ar folosi de explicația că, din cauza Guvernului, el va reduce salariile. Nu cred că se vor întâmpla aceste lucruri”, a arătat prefectul, care a mai adăugat că este dispus la o dezbatere în momentul în care va exista un document clar în acest sens”, a declarat prefectul.

  Penurie de muncitori
  Tot cu această ocazie, liderul de sindicat a atras atenția asupra faptului că, la nivel local, nu mai există forță de muncă, iar angajatorii își aduc muncitori din străinătate.

  ”Am înțeles că patronatele încearcă să-și aducă oameni din Serbia, Mexic, Ucraina, Moldova, pentru că la nivel local nu mai există forță de muncă. Nu știm cum se calculează procentul de șomer, pentru că se spune că, la nivel de județul Satu Mare, avem 5% şomaj, când de fapt nu sunt oameni”, a mai spus Faur. Prezentă la ședință alături de secretarul general al ANOFM, Iulia Cîrcei, directorul AJOFM Satu Mare, Simona Derșidan, a arătat că cei peste 4.000 de șomeri neindemnizați din județ sunt persoane care au o educație precară, cel mult școala primară, dar că se fac demersuri pentru a le ajuta să dobândească o calificare și, mai apoi, să-și găsească un loc de muncă.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img