More


  Ştefan Benea – primarul care a făcut din Sătmarul interbelic o adevărată bijuterie

  =

  Stefan Benea 4

  Ștefan Benea s-a născut în localitatea Chiuzbaia, la 6 ianuarie 1889. A urmat Academia Comercială din Graz și Facultatea de Drept la Cuj. A practicat avocatura la Satu Mare și București. A fost primjuristconsult al Băncii Românești-Sucursala Satu Mare, apoi decan al Baroului avocaților. A mai ocupat și funcțiile de președinte al Camerei de Comerț și Industrie Satu Mare și de director al Băncii Creditul Agricol Sătmărean.

  Pe plan politic, din 1928 a fost președinte al organizației liberale a municipiului Satu Mare iar mai apoi, secretarul general al PNL organizația județului Satu Mare.

  Din lucrarea ”Caietele liberale sătmărene II, Ștefan Benea (1889-1961)”, scrisă de istoricii sătmăreni dr. Claudiu Porumbăcean și dr. Viorel Câmpean aflăm că Ştefan Benea era apreciat atât ca primar cât şi ca politician, avocat și filantrop. Un om de mare caracter: ”Nu tolera minciuna, compromisurile și mai cu seamă ipocrizia, ceea ce i-a asigurat un respect deosebit din partea celor care l-au cunoscut”.

  Stefan Benea 2

  De numele lui se leagă edificarea Casei Naționale și a Palatului Prefecturii, Construirea Aeroportului Satu Mare, alături de Emil Tișcă și modernizarea Uzinei Electrice și a Uzine de apă. Multe alte proiecte edilitar gospodărești au fost realizate în anii când Ștefan Benea a ocupat funcția de primar. De asemenea a fost un asiduu colaborator al ziarelor epocii, fiind printre altele și directorul ”Gazetei Sătmarului”.
  Unul dintre proiectele cele mai dragi primarului Benea a fost edificarea Casei Naționale, considerată un deziderat al românilor de maximă importanță pentru promovarea culturii naționale în această parte a țări. Utilitatea unui asemenea edificiu este prezentată şi în presa vremii, Din păcate, proiectul acestui edificiu nu s-a reușit să fie dus până la capăt. Dictatul de la Viena și instaurarea comunismului au zădărnicit acest proiect. În cele din urmă construcția a adăpostit ceea ce sătmărenii numeau Cinematograful ”Victoria”, azi o locație pentru cafenele şi cluburi cu activități de multe ori dubioase.

  Stefan Benea 3

  Meritele sale nu au trecut neobservate. A fost decorat cu Ordinul Coroana României în grad de cavaler și Meritul Comercial și Industrial clasa I. Bunele relații pe care le-a dezvoltat cu localitățile învecinate din Cehoslovacia au fost recunoscute prin prin acordarea Marelul Ordin cehoslovac ”Leul Alb” în grad de comandor.

  După Dictatul de la Viena a urmat perioada dureroasă a refugiului, la Brașov și București, pierderea soției Elena, reîntoarcerea la Satu Mare din refugiu. Speranțele de bine i s-au năruit însă. Regimul totalitar l-a ”recompensat” pentru meritele sale de primar, cu trimiterea la Canalul Dunărea-Marea Neagră. Comuniștii nu i-au iertat politica lui liberală. După cinci ani petrecuți în recuziune a revenit la Satu Mare, reușind să se angajeze la Combustibilul din Satu Mare ca funcționar. A decedat la 5 februarie 1961.

  Nicolae Ghişan

  Stefan Benea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img