More


  VIDEO/FOTO. Protest la Ambulanță. Care sunt nemulțumirile

  - Advertisement -

  ambulanta

  Întreg personalul Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Satu Mare a protestat astăzi în curtea unității fiind nemulțumiți atât de condițiile de lucru, de lipsa dotărilor, cât și de diminuarea salariilor. Acțiunea de protest a avut ca scop sensibilizarea Guvernului în legătură cu neajunsurile din sistem. Liderii de sindicat spun că dacă cererile lor nu sunt rezolvate la nivel național, acțiunile sindicale vor continua. De asemenea, conducerea SAJ Satu Mare este solidară cu cerințele sindicaliștilor.

  Protestatarii au ieșit în curtea instituției pe sunetul sirenelor Ambulanțelor aflate în acel moment în curtea instituției.

  Apoi, președintele  Sindicatului din Ambulanță Satu Mare,  Andrei Andreica, a explicat tuturor prezenți care este motivul organizării acestui protest.

  ”Ne-am adunat astăzi aici pentru a organiza un miting de sensibilizare a guvernului vizavi de cele trei trei revendicări pe care le avem, respectiv preconizarea diminuării veniturilor personalului operativ și TESA începând cu 1 ianuarie 2018, lipsa de ambulanțe noi, în ultimii trei ani nu am primit nicio ambulanță nouă, cele care le avem toate sunt cu peste 500 de mii de kilometri la bord, și nu prezintă siguranța pacienților noștri. Cea de-a treia revendicare este lipsa personalului operativ, personalul actual se confruntă cu greutăți, fiind supra solicitați pentru muncă suplimentară, nemaiavând timp liber și pentru ei și familiile lor. Totodată, avem informații că de la 1 ianuarie nu vom mai beneficia de tichete de masă până în decembrie 2018 când va fiind inclus în norma de hrană în salariu”, a spus Andreica.

  Liderul de sindicat a mai arătat că totuși s-a observat o deschidere din partea Guvernului pentru rezolvarea revendicările sindicale, însă discuțiile s-au amânat cu o săptămână discuțiile. În urma discuțiilor de ieri, însă, nu a fost obținut un document scris, astfel că acțiunile sindicale continuă. În data de 5 octombrie va fi declanșat un protest la nivel național și vor avea loc pichetări ale Ministerelor Sănătății și Finanțelor la București.

  La rândul său, managerul Servicuului Județean de Ambulanță, Gabriel Opriș, a arătat că și la Satu Mare este nevoie de personal și de autospeciale.

  ”Pentru că la nivel național Ambulanța se confruntă cu o acută lipsă de resursa umană și dotarea flotei noastre cu ambulanțe, este normal să fim uniți și să sensibilizăm Guvernul pentru că Ambulanța este în linia întâi, salvează viețile pe care le asistă. Nu pot fi salvate atâta vreme cât solicitările au crescut cu 30%, parcul de ambulanțe este același, adică 27 de mașini pe județ, în condițiile în care resursa umană, asistenții medicali, ambulanțiertii și mai cu seamă medicii care sunt numai 7, avem 63 de asistenți și 66 de ambulanțieri, nu putem face la acest număr mare de solicitări. Dacă vorbim de flotă, județul ar mai avea nevoie de minim 24 de ambulanțe ca să respectăm normarea, la 10 mii de locuitori, o ambulanță, iar la personalul operativ vorbim despre 26 de asistenți, 28 de ambulanțieri  și 12 medici”, a precizat managerul SAJ.  

  Totodată, Delia Dan, șef birou resurse umane a arătat în ce măsură vor fi diminuate veniturile angajaților din Ambulanță începând cu data de 1 ianuarie 2018.

  ”Legat de legea salarizării, care a intrat în vigoare în data de 1 august 2017, până la 31 decembrie se păstrează aceleași drepturi salariale. Începând cu 1 ianuarie 2018, legea privind acordarea tichetelor de masă se aborgă, urmând a beneficia doar de norma de hrană dar din data de 1 decembrie 2018. Asta, din capul locului, este o diminuare a venitului net de 300 de lei pe lună. La acestea se mai adaugă plafonarea sporurilor la 30%. Ceea ce înseamnă că am avea un salar extrem de mic”, a arătat Delia Dan.

  Protestul de la Ambulanța Satu Mare, care a început la ora 11.00, a durat aproximativ o oră, după care angajații instituției s-au reîntors la muncă  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img