More


  VIDEO/FOTO. Un sătmărean, designer auto la 19 ani. Medalie de argint pentru un concept de mașină electrică.

  =

  Thomas

  Un tânăr din județul Satu Mare are toate șansele să devină un designer auto de top la nivel mondial. La doar 19 ani, Thomas a obținut medalia de argint la un important concurs, unde a prezentat un concept de mașină electrică. Tânărul visează să proiecteze multe din vehiculele viitorului și speră ca într-o zi să pună pe hârtie planurile propriului autoturism.

  “În momentul în care desenez mașini iau distanța de 3 roți la mașinile sport și distanța de 4 roți la cele sedan după care urmează să desenez liniile prinicipale.”

  Așa începe fiecare din schițele lui Thomas Szollosi, student la design industrial. La doar 19 ani, tânărul, originar din Botiz, județul Satu Mare, are în spate ani de muncă și pasiune pentru designul auto.

  Thomas2

  “Niciodată nu am fost pasionat de partea mecanică a mașinilor, mai mult de partea de design și pe la vârsta de vreo 6 ani am început să studiez proporțiile mașinilor”, povesteşte Thomas.

   În lipsa unui profesor care să îl indrume, tânărul a petrecut ore în șir pe internet în căutarea informațiilor de care avea nevoie. Între timp, a continuat să umple caiete întregi cu schițe.

  “Non-stop desena, deci în fiecare caiet, pe fiecare foaie era desen cu mașini”, spune Diana Szollosi, mama lui Thomas.

  Thomas3

  “Vă dați seama, și noaptea până la 2, 2 și jumătate câteodată făcea desene, stătea. În clasa întâi deja a vrut ca să devină un designer auto”, povesteşte Iosif Szollosi, tatăl lui Thomas.

  Thomas4

  Până în prezent, portofoliul lui Thomas numără peste 1000 de schiţe auto. Până să ajungă la varinta finală, tânărul lucrează zile la rând.

  “Să schițez îmi ia vreo 2-3 ore, dar înainte de a ajunge la o schiță care, să zic, chiar îmi place, petrec cam 2-3 zile până găsesc formele care îmi plac.”

  Electra Volta (foto jos), conceptul său de mașină electrică, i-a adus o medalie de argint la Concursul internațional InfoMatrix, categoria ArtComputer.

  macheta1

   

  La competiția desfășurată în primăvară la București și la care au participat peste 200 de tineri din 47 de țări, Thomas a reprezentat echipa Colegiului Național “Mihai Eminescu” din Satu Mare.

  “A avut șansa de a fi jurizat de o echipă formată exclusiv din designeri de automobile și asta a dat un plus de valoare proiectului său”, susţine prof. dr. Georgeta Cozma, coordonatoarea echipei MultiTouch.

  În Botiz, vecinii sunt mândri de Thomas.

  “Este un copil foarte deosebit și sper să ajungă în viață un om, un om care să ne facă foarte, foarte multe mașini.”

  “Sunt sigură că acolo unde va fi nu va dezamăgi pe nimeni pentru că este foarte pasionat.”

  Din toamnă, tânărul va studia designul industrial la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca.

  Sursa text, foto și videodigi24-oradea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img