Luna septembrie a plasat pe locul I oraşul Satu Mare , în arta frumosului. Au existat de-a lungul anilor multe expoziţii de pictură, dar acum oraşul de pe Someş a devenit centrul picturii transilvane. La Casa Creaţiei s-a vernisat o frumoasă expoziţie a pictorilor amatori, cei din Asociaţia din Sighet, cu prezenţa autorilor. O îmbinare a picturii cu muzica, cum rar am avut ocazia să trăiesc. În aceeaşi zi , în holul Primăriei, o frumoasă expoziţie a Asociaţiei pictorilor din Cluj-Napoca, o reuşită, o mândrie a consecvenţei prin care ştiu clujenii să-şi menţină şi să promoveze incontestabila valoare în lumea artei. Acest schimb frumos de experienţă între Satu Mare -Sighet şi Cluj Napoca promovează relaţiile bazate pe respect, prietenie şi colaborare, pe dialog şi implicare în sfera artei despre frumos, care lasă în inima privitorilor picuri de frumos înveşmântaţi în lumină şi admiraţie. Prin tot ce s-a expus, s-a demonstrat un neobosit efort al căutărilor, autorii fiind făuritori de verticalitate scoţând adevărate comori, cu harul şi darul iubirii de natură, de oameni, de armonie! Autorii lucrărilor, prin tablourile prezentate, şi-au asumat deliberat avantajul de a expune picturi de o mare frumuseţe, apreciate de cei prezenţi. Păcat că, la noi, nu se obişnuieşte ca, la vernisaj, să fie cel puţin un reprezentant al conducerii, măcar al instituţiei gazdă!
Tot acum, la Muzeul de Artă, în săli destinate special expoziţiilor, trăieşte o deosebit de reuşită prezentare de tablouri a peste 70 de autori cunoscuţi, de aici, din alte oraşe, din alte ţări. Expoziţia de artă plastică “ Însemn rod – rod semn” este de fapt, Salonul de toamnă – ediţia a IV-a. Organizatorul principal, şi de data aceasta, este cunoscuta profesoară, artistă, talentata Cristina Gloria Oprişa, care merită calificativul acordat de mine, în timpul emisiunii televizate “Oameni şi fapte”, de “Doamna picturii sătmărene!”. Pictorii care expun aici sunt membri ai Uniunii Artiştilor Plastici din România, iar Filiala Satu Mare reuşeşte o expoziţie cu care nu te faci de râs oriunde ar fi pe glob, oricât de mari ar fi pretenţiile vizitatorilor şi criticilor de artă! Se pot învăţa multe lucruri de organizare a unei expoziţii, dar Cristina s-a întrecut pe sine! Nu este uşor să realizezi o astfel de expoziţie, cu gândirea, cu numărul tablourilor expuse pe persoană, pe total, aranjamentul acestora, lumina, sălile ocupate, tematică apropiată etc. Apoi strângerea lucrărilor, împachetarea şi expedierea tablourilor, cuvântul de mulţumire a gazdei şi… eventual colaboratorilor (aici fiind contribuţia fiecărui autor). Interesant, la vernisaj reprezentanţi ai conducerii judeţului şi municipiului n-au fost şi… cred că nu se lipeşte cultura de ei, cum ei nu se lipesc de cultură! Păcat!
Să-i lăsăm să-şi facă treburile, sunt nişte trecători, iar actul de cultură va dăinui peste vreme şi se va înnoi permanent! Sigur, sălile Muzeului de Artă s-au luminat prin multitudinea de tablouri, prin cuvintele frumoase adresate de Judit Erdos, fiica regretatului grafician Paul Erdos, o mândrie a ţării, el fiind al 6-lea care a expus în Veneţia. Oamenii de cultură ştiu să se aprecieze şi-o fac cu multă responsabilitate. Remarc printre cei care expun aici pe : Abkorovits Robert, Victor Anghiuş- Locker, Timeea Mitroi, Natalia Boeti, Ovidiu Haţeganu, Alina Cozma, Sever Moldovan, Ovidiu Munteanu, Ştefan Gnandt, Nyiri Zsoltan, Bernard Naghi, Dorina Cioplea, Tudor Francu şi mulţi alţii. M-a impresionat, în timpul emisiunii televizate o lucrare plină care aduce atâta lumină, o lucrare plină de optimism, semnată de sătmăreanul Vasile Tuns pe care-l felicităm!
Expoziţia intră în retorica de zi cu zi a Cristinei Gloria Oprişa. Ea n-a mai plâns din cauza necazurilor vieţii în care domneşte ura, invidia, răutatea, ci a plâns de bucurie pentru fiica ei, pentru reuşitele în arta regizorală şi de ce nu… pentru reuşitele expoziţiilor organizate de ea! Cât de sinceră este Cristina, chiar când face un amplu rechizitoriu la ceea ce ne aşteaptă privind tablourile. Aş putea spune că sălile, pline de tablouri, dăinuiesc prin ele dincolo de frumuseţea clipei pentru că autorii şi-au dăruit sufletul, fiinţa întreagă în folos omenesc! Cristina este şi formator de opinie, un lider, cu voce care sună curat! Ea n-a acceptat nicicând compromisul, ci a acţionat cu eleganţa unui artist al frumosului.
Este înzestrată cu cel mai de preţ dar, acela de a purta, cu nespusă iubire, spiritul credinţei strămoşeşti! Cu elevii a pictat capela de la “Buna Vestire”.
Teodor Curpaş