Guvernare sub ameninţarea tensiunilor politiceTensiunile politice româneşti sunt alimentate de tot felul de speculaţii politice, abordate sub diferite forme, fie prin intermediul presei, fie prin intermediul celor care pactizează cu anumite comenzi şi presiuni politice extraguvernamentale. Nu-i linişte şi pace în ţărişoara noastră, pe tărâmul politicii, iar această stare de tensiune se regăseşte şi în fluctuaţiile valutare şi bancare. E greu să guvernezi sub diferite ameninţări şi ultimatumuri “servite cu sânge rece” politicienilor implicaţi în luarea unor decizii urgente pentru reglementarea unor situaţii de criză. “ Lupta” din stradă s-a transformat într-o “luptă corp la corp, pe viaţă şi pe moarte“, bazată pe cuvintele: “Dacă nu sunteţi în stare să guvernaţi, lăsaţi-ne pe noi, cei din eşalonul doi !”.

Deschiderea spre un dialog politic inteligent, concilierea şi respectul pentru ideile novatoare sunt departe de mult doritul drum al „normalităţii politice” din România. Se pare că mulţi ignoră faptul că avem probleme mult mai profunde de rezolvat la nivel naţional, cum ar fi cele legate de o creştere economică reală, lipsa forţei de muncă de specialitate, crearea unui cadru legislativ economic stabil şi de durată, rezolvarea problemelor din sistemul de sănătate, încurajarea mediului de afaceri şi modernizarea învăţământului preuniversitar şi universitar. Nu! Mulţi dintre aleşii noştri se pare că au grijă de perspectivele lor politice. Nu vor să conlucreze în armonie cu toţi cei care au primit voturile de încredere ale populaţiei cu drept de vot. Nu se poate ajunge la un „consens politic” cu rezultate pozitive în domeniul economic şi social, dacă unii se ocupă de propria lor imagine în spaţiul public prin intimidare şi ameninţări „puerile”.

Păi, vorba psihologului, dacă tot „îi spui unui copil că e prost, până la urmă ajunge să creadă şi el că este prost”. Afirmaţiile umilitoare gen: „ nu eşti în stare, nu sunteţi în stare să guvernaţi…” nasc foarte multe speculaţii în spaţiul public, iar umilirea unor oameni este dusă până la extremele răbdării. N-ai auzi în spaţiul public unele cuvinte de îmbărbătare, bazate pe un dialog calm şi colegial. Nu! Vorbele de ocară şi de subestimare ale unor politicieni, interminabilele procese şi acuzaţii făcute publice şi multe alte „spectacole de stradă” se-aud în toată Europa şi în întreaga lume.

Noi înşine reuşim să ne creăm o imagine respingătoare, care ne defavorizează în faţa celor care mai pun încă accent, în economie şi politică, pe virtuţile morale universal-valabile. În presă au început să se facă tot felul de speculaţii referitoare la tensiunile politice din România, în timp ce se vorbeşte de o nouă criză economică. Relaţiile dintre politicieni nu se pot baza pe idei imperative, impuse „la pachet”, spoite cu tot felul de ameninţări de tipul: „ Voi aţi câştigat în alegeri, dar trebuie să faceţi ce vă spunem noi !”. Extrem de dramatic este faptul că prin iniţierea acestor „ameninţări” , care alimentează stările de tensiune şi confuzie din „sânul” clasei politice româneşti, se creează disfuncţionalităţi, care se repercutează asupra „oamenilor de rând ai ţării româneşti”. Acum, în urma ultimelor ştiri de pe „frontul politicii româneşti”, se fac tot felul de speculaţii şi pronosticuri, conform celebrei întrebări: „Ce-o să fie ? Ce-o să fie ?”. Da, nu-i bai, noi trăim cu …speranţa că nu va „exploda mămăliga” !

Dumitru Ţimerman

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts