Personalităţi ale Ţării Oaşului – Ioniţă G. Andron şi Mihai Pop, două nume care au intrat definitiv în inima oşenilorIonita Andron 1

Ioniţă G. Andron şi Mihai Pop sunt două personalităţi marcante care au pus Ţara Oaşului pe harta României. Primul un artist fotograf, teolog greco-catolic, avocat dar şi un colecţionar pasionat iar cel de-al doilea un un adevărat doctor al sufletelor dar şi al trupurilor locuitorilor din această zonă, dar şi un om important de cultură.

Ioniţă G. Andron a lăsat în urmă o adevărată comoară fotografică
Ioniţă G. Andron a reuşit să surprindă cu fotografiile lui, mai bine decât nimeni altul, întreg universul Ţării Oaşului. Artist fotograf, teolog greco-catolic, avocat dar şi un colecţionar pasionat, Ioniţă G. Andron a fost o personalitate complexă, reuşind să-l ridice pe oşanul din vremurile sale la rangul de simbol istoric. În semn de recunoştinţă pentru tot ce a făcut pentru această zonă Liceul Tehnologic din Negrești Oaș îi poartă numele.

S-a născut la 20 aprilie 1917 în satul Racşa din Ţara Oaşului, în familia preotului greco-catolic Ioan Andron, originar din satul Pribileşti din Ţara Chioarului. După şcoala primară în satul natal, urmează liceul la Satu Mare (1927-1934), apoi dreptul la Cernăuţi şi Cluj (1935-1940) şi teologia la Academia de Teologie Greco-Catolică din Cluj (1941-1944).

A început să facă fotografii începând din 1934 cu aparatul de fotografiat Voigtländer Bessa pe film lat primit de la tatăl său, la început cu colegii de liceu, cu familia, în excursii şi la vânătoare, apoi tot mai multe cu ţăranii din Racşa şi alte sate oşeneşti.

Ionita Andron 2

Fotografiile sale au o valoare deopotrivă documentară şi artistică; deşi nu a avut studii în domeniul artelor vizuale, a avut un talent artistic remarcat şi apreciat de reputaţi critici de artă precum Petru Comarnescu, care afirma că este poate cel mai mare fotograf român. Prin dimensiunile şi prin diversitatea tematică a materialelor, ca şi prin lunga perioadă acoperită, arhiva rămasă de la Ioniţă G. Andron este impresionantă. Timp de peste o jumătate de secol acesta a fotografiat, a cercetat cărţile şi satele, a adunat material şi a scris. Din perioada 1934–1944 datează circa 5.000 de clişee, iar până la sfârşitul vieţii sale, în 1989, a făcut în jur de 100.000 de negative alb-negru, negative color şi diapozitive. Pe lângă acestea au rămas sute de pagini de conspecte şi fişe de cercetare în teren, manuscrise şi o corespondenţă care depăşeşte 3000 de piese.

Andron a fotografiat priveliştile caracteristice. Satele, ocupaţiile, datinile şi obiceiurile, portul popular, sărbătorile şi mai ales a surprins cu pasiune chipuri de oameni, realizând portrete de neuitat.L-a preocupat istoria oşenilor şi a fost convins de descendenţa lor dacică, obţinând chipuri ce au părut contemporanilor desprinse de pe Columna lui Traian.

Ioniţă G. Andron a fost nu numai un fotograf, ci şi un colecţionar pasionat, casa sa din Negreşti-Oaş adăpostind o colecţie etnografică şi de artă populară, un mic muzeu care a fost vizitat de mulţi călători prin Ţara Oaşului, printre care s-au numărat oameni de cultură şi ştiinţă din ţară şi străinătate. A fost vizitat de personalităţi ale vieţii politice, demnitari, de ofiţeri superiori, de ambasadorul Statelor Unite, Richard Davis, de profesori universitari de la universităţi de prestigiu din Germania, Franţa, SUA şi din alte ţări. I-au fost oaspeţi mulţi oameni de cultură şi artă, personalităţi de vază ale culturii şi artei româneşti. Se simţea onorat şi încântat de interesul vizitatorilor pentru Oaş şi le vorbea cu însufleţire despre Ţara Oaşului, despre obiectele şi fotografiile din colecţia sa.

Mihai Pop – doctorul de suflete şi de trupuri al oşenilor
Dr. Mihai Pop rămâne un nume de referinţă al Ţării Oaşului, el fiind raportat ca un adevărat doctor al sufletelor dar şi al trupurilor locuitorilor din această zonă, dar şi un om important de cultură.Ca semn al recunoaşterii calităţilor sale de om de cultură al zonei, este şi faptul că Galeria de artă a Muzeului Ţării Oaşului îi poartă numele.

Mihai Pop 1

Mihai Pop s-a născut la data de 12 noiembrie 1936 în localitatea Chiuzbaia, sat aparţinător oraşului Baia Sprie. Primele clase le face la Baia Sprie, iar apoi urmează cursurile Liceului Sanitar din Cluj, în perioada 1952-1956. După liceu se întoarce la Baia Mare, lucrând o perioadă ca şi infirmier, iar apoi pleacă în armată, la Sinaia. În anul 1959, se înscrie la Facultatea de Medicină din Cluj, pe care o va absolvi în 1964, an în care se va căsători cu Susana, absolventă de farmacie. Relevante sunt cuvintele unei surori care-şi aminteşte cu nostalgie de studentul Mihai Pop: în Cluj trăia modest, nu avea pretenţii, dar îi plăcea să mănânce cartea…Doi studenţi se plângeau de greutatea examenelor, iar unul dintre ei spune: „îl vezi pe ăla mic ce vine spre universitate? Are notele cele mai bune, cere-i să te ajute şi sunt sigur că nu te va refuza…”. (Nicoară Mihali, Pop Mihai şi bogăţia spiritului, rev. Şcoala Maramureşeană).

Mihai Pop 2

A venit în Negreşti Oaş mânat de o chemare lăuntrică şi s-a impus în conştiinţa Ţării Oaşului prin profesionalism, demnitate, dragoste faţă de oameni. A fost doctorul oşenilor şi, deopotrivă, doctor al sufletelor. A fost iremediabil atras de lumea artelor, sprijinindu-i pe toţi aceia care au transfigurat lumea în cuvânt, culoare sau muzică. A fost iniţiatorul şcolii de pictură de la Negreşti Oaş, mentorul grupului de artişti din cadrul Muzeului Ţării Oaşului, prezent la toate vernisajele şi manifestările de gen. A fost un iubitor al muzicii clasice şi al literaturii, al artelor în general, însă şi un pasionat al drumeţiilor montane.
A demarat construcţia noului spital orăşenesc din Negreşti Oaş, a sprijinit construcţia unei biserici în incinta spitalului, a contribuit prin tot ceea ce a făcut de-a lungul vieţii la dezvoltarea oraşului Negreşti Oaş şi a întregii Ţări a Oaşului. In anul 2001 Consiliul local Negreşti Oaş i-a atribuit titlul de cetăţean de onoare al oraşului Negreşti Oaş ca o încununare a unei vieţi închinate bunăstării Ţării Oaşului. S-a stins din viaţă poate prea curând, la vârsta de doar 68 de ani, iar ca recunoaştere a meritelor sale, negreştenii au denumit noul spital orăşenesc Dr. Pop Mihai, în memoria sa. În anul 2008, graţie unor oameni inimoşi (Nicolae Bura, Cornel Şerban, Vasile Mariş, Emil Nagy, Natalia Lazăr, dar şi mulţi sponsori) a fost dezvelit bustul din bronz dedicat personalităţii doctorului Mihai Pop, cetăţean de onoare al oraşului Negreşti Oaş, ctitor al noului spital orăşenesc. De asemenea, în cadrul Muzeului Orăşenesc din Negreşti Oaş o sală de expoziţie poartă numele de „Dr. Mihai Pop”.

Nicolae Ghişan

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts