More


  Sărbătoarea Castanelor – povestea uneia dintre cele mai îndrăgite sărbători din nord – vestul ţării

  - Advertisement -

  Castane 1

  De peste două decenii numele municipiului Baia Mare este asociat, în fiecare toamnă, cu Sărbătoarea Castanelor. Manifestarea anuală face parte, vrând-nevrând, din tradiţia municipiului Baia Mare. Demarată la iniţiativa fostei prime doamne a municipiului Baia Mare în urmă cu 24 de ani, festivalul castanelor se bucură de o popularitate deosebită. Dincolo de simbolul castanului, sărbătoarea cu rezonanţă naţională şi internatională se bucură, de fiecare dată, de o largă participare. Faptul că Satu Mare este la doar o oră de mers cu maşina de Baia Mare face ca la această sărbătoare să participe şi foarte mulţi sătmăreni.

  Sărbătoarea Castanelor a fost gândită de către Dana Anghel, soţia fostului primar Cristian Anghel, cel care a condus o perioadă de timp destinele municipiului Baia Mare. La stabilirea zilelor de petrecere s-a avut în vedere o perioadă reprezentativă pentru municipiul Baia Mare şi anume timpul coacerii castanelor. De aici şi denumirea de “Sărbătoarea Castanelor” atribuită festivalului demarat în toamna anului 1993, zona Băii Mari fiind cunoscută drept una bogată în castani comestibili.

  Castanul, simbolul  municipiului Baia Mare
  Prezenta castanului comestibil în zona Baia Mare s-a menţionat pentru prima dată într-un proces verbal din 24 septembrie 1642, în care se arăta ”… pentru poftă am trimis cadou castane, ca şi altă dată, pentru care principele ne mulţumeşte în scris”. Aceste rânduri îl vizau pe secretarul Băii Mari, care a trimis castane principelui Rakoczi I. Potrivit autorităţilor locale, castanul comestibil originar din Asia Mică (arbore de climat mediteranean) s-a adaptat bine şi în Europa, Baia Mare fiind punctul cel mai nordic de pe glob unde trăieşte. Cei mai falnici castani sunt pe dealurile de la Tăuţii de Sus, unde aceştia ating înălţimi de peste 20 de metri si au vârste de peste 500 de ani.

  Castane 2

  24 de ani de tradiţie neîntrerurptă
  Prima ediţie a Sărbătorii Castanelor, cea din anul 1993, a fost mai degrabă un târg de produse agroalimentare, care aducea mult cu festivalul “Toamna băimăreană“ cu care locuitorii municipiului reşedinţă de judet erau obişnuiţi de pe vremea lui Ceauşescu. La fel ca înainte de Decembrie ‘89, băimărenii participanţi la Sărbătoarea Castanelor 1993 au avut prilejul de a-şi procura fructe şi legume de sezon la preţuri mai mici ca în comerţ. În programul ediţiei inaugurale a Sărbătorii Castanlor a fost inclusă şi expoziţia Expo Flora, aflată atunci la cea de-a IX-a ediţie. Tot în cadrul primei ediţii a Sărbătorii Castanelor a debutat şi expoziţia Rivulus Dominarum, o manifestare expozitională cu vânzare de bunuri de larg consum, în organizarea Camerei de Comerţ şi Industrie Maramureş. Si această expoziţie a prins la publicul băimărean.

  Sărbătoarea Castanelor avea ca arie de desfăşurare zona delimitată de Sala Sporturilor “Dacia”, Hotel Mara, Casa Tineretului până în 2007. Excepţie a făcut ediţia din anul 1994, cand evenimentul s-a derulat la Casa de Cultură a Sindicatelor, în Parcul Municipal şi la Teatrul de Vară. Editia din anul 2008 a însemnat schimbarea radicală a locului desfăşurării Sărbătorii Castanelor, organizatorii optând pentru Parcul Municipal, Centrul Vechi, Stadionul Municipal (pentru concerte) şi Teatrul de Vară (pentru spectacole cu public restrâns). Modificarea locaţiei s-a făcut în principal din cauza nemulţumirilor exprimate de cei care locuiesc în zona intersecţiei bulevardelor Traian cu Uniri, care se plângeau de “infernul” de sub geamurile lor din cele 3 zile şi nopti de festival. Altfel, de la un an la altul, organizatorii Sărbătorii Castanelor au căutat să vină cu noutăţi pentru participanţi, indiferent de natura lucrurilor inedited: concerte, expoziţii de carte şi flori. întreceri sportive ş.a.m.d

  Castane 3

  Ediţie incendiară
  Anul acesta Sărbătoarea Castanelor a fost devansată cu o săptămână, din mai multe motive, însă chiar şi aşa această ediţie va fi una incendiară asta dacă ne orientăm după capetele de afiş care vor concerta la Baia Mare. Astfel, la aproape un sfert de secol de la desfășurarea primei ediții, trupe de renume internațional sau național îi vor încânta pe băimărenii și turiștii care vor fi prezenți în Baia Mare în week-end-ul acesta în perioada 6-8 octombrie. Artiști precum Goran Bregovic, Thomas Anders, ATB, Salvatore Ganacci, Andra, Delia, Alina Eremia, B.U.G. Mafia, What`s UP, Holograf și Lidia Buble vor urca pe scena festivalului pentru a susține concerte de excepție. Prezentatorii evenimentului vor fi cunoscuții oameni de televiziune, Buzdugan și Morar.

  Nicolae Ghişan

  Castane 5  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img