More


    Sătmăreanul care a dus scrima românească în Hall of Fame-ul Federaţiei Internaţionale de Scrimă

    - Advertisement -

    Petru Kuki 3

    Petru Kuki şi-a început cariera sportivă la 9 ani, intrând în sala de scrimă la grupa maestrului Alexandru Csipller. La început a cochetat cu fotbalul visându-se un viitor Dumitrache, deoarece îi plăcea “s-o bage-n aţe”. S-a plictisit de sportul rege după un joc și câteva sfaturi de la tatăl lui – Dumnezeu să-l odihnească – și unchiul fotbalist la Olimpia Satu Mare.

    A avut norocul să-l cunoască şi să-l aibă antrenor pe Alexandru Csipler, cel căruia îi trecuseră prin mâna atinsă de Dumnezeu medaliaţi olimpici şi mondiali: Ecaterina Stahl-Iencic, Ştefan şi Suzana Ardeleanu, Magdalena Bartoş, Ileana Gyulai-Drîmbă, Marcela Zsak. Maestrul Csipler a început să practice scrima sub îndrumarea profesorului Virgilio Pellegrini, apoi a studiat sabia cu maestrul italian Italo Santelli şi spada iar floreta cu maestrul francez Lucien Mérignac. După ce a absolvit la Academia de arme de la Paris în anul 1939, a devenit profesor de scrimă, primul în Sibiu, apoi în Satu Mare. În anul 1994 a primit titlul de cetăţean de onoare al oraşului Satu Mare, unde o sală de scrimă îi poartă numele.

    ”Șandor baci” (așa-i spuneau sătmărenii lui Alexandru Csipler), văzând potenţialul care exista în tânărul sportiv, i-ar fi spus: ”Drăguțo, te scot campion mondial!”. Aşa se face că junul fotbalist și-a schimbat șortul și tricoul cu masca și arma de pe planşa întinsă de Şandor Csipler. De aici încolo e muncă, muncă și iarăși muncă.

    Petru Kuki 1
    În 1972 apare primul succes internaţional când Petru Kuki cîştigă titlul balcanic la Ankara. Devine de două ori campion al lumii la juniori 1974 – Istanbul şi 1975 la Mexico iar în 1981 pierde la o ,,tuşe” aurul mondial la seniori într-o finală cu rusul Smirnov, disputată în Franţa. Domină clar întrecerea internă devenind de opt ori campion naţional şi de şase ori campion balcanic. Participă la trei ediţii ale Jocurilor Olimpice: Montreal (1976 – locul 9), Moscova (1980 – locul 6) şi Los Angeles (1984 – locul 10).

    E considerat pe bună dreptate reprezentant al generaţiei de aur a floretei româneşti. A fost coleg de-a lungul carierei cu Ionel Drîmbă, Mihai Ţiu, Ştefan Ardelean, Haukler Ştefan. Ca arbitru internaţional a participat la două ediţii ale Jocurilor Olimpice şi la numeroase Campionate Mondiale şi Europene. În paralel a ocupat şi funcţia de antrenor al lotului României de floretă masculin şi a fost preşedinte al secţiei de scrimă de la Clubul Steaua.A activat doar sub culorile cluburilor Steaua şi CS Satu Mare. De trei ani este antrenor la Amman la lotul Iordaniei.

    În 2015, la 100 de ani de existenţă, în cadrul Congresului de la Paris, Federația Internațională de Scrimă (FIE) a decis să includă în Hall of Fame, ca semn de recunoaștere a rezultatelor excepționale, și pe șase foști mari campioni ai scrimei din țara noastră.

    Petru Kuki

    Din acea listă de renume face parte şi sătmăreanul Petru Kuki, alături de alte nume mari precum Ana Pascu, Reka Szabo, Laura Badea, Ioan Pop și Mihai Covaliu.

    Nicolae Ghişan    ULTIMELE ȘTIRI

    Latest Posts

    spot_img
    spot_img