Satu Mare a fost atestat documentar în 1181, iar Oraşu Nou cu aproape 100 de ani mai târziu. Denumirile paradoxale ale celor două localităţi au rădăcini în Evul Mediu. Asta e concluzia la care au ajuns istoricii din judeţ. „Cronica lui Anonimus îl atestă în jurul anului 900 sub denumirea de Szotmar. În anul 1082 apare prima atestare a oraşului într-un document. Denumirea de Satu Mare este una modernă din secolul al XIX-lea. Preotul Moise Sora Novac introduce, într-o carte, denumirea de Satu Mare. Ideea că denumirea oraşului ar proveni din limba germană porneşte de la cuvântul Salzmarkt care înseamnă «piaţă de sare». În Evul Mediu, Satu Mare era un depozit de sare. Transportul sării din Ocnele Dejului se desfăşura pe Someş“, explică Viorel Ciubotă, istoric la Muzeul Judeţean din Satu Mare.
Se spune că teritoriul oraşului Nemeti (învecinat oraşului medieval Satu Mare – n.r.) era locuit de colonişti germani, însă nu există date concrete ale existenţei acestei colonii. În anul 1712, cele două oraşe şi-au exprimat dorinţa de unificare, iar peste trei ani aceasta este recunoscută de dictatul de la Bratislava. Şase ani mai târziu, în 1721, cele două oraşe primesc diplomă imperială de la Carol al VI-lea, prin care este recunoscută unificarea lor“, explică istoricul. Potrivit istoricilor, altă ipoteză este că denumirea românească provine de la vechiul nume personal maghiar Zotmar.
Paradoxal, una dintre cele mai vechi localităţi din ţinutul Oaşului poartă denumirea de Oraşu Nou, chiar dacă prima atestare a acestei aşezări este foarte veche. Adică din anul 1272. Prima atestare este foarte veche. Numele localităţii este legat de crearea unei noi cetăţi. Pentru a diferenţia o cetate veche de una nouă, la denumire se adăuga şi cuvântul nou. În maghiară poartă denumirea de «Ujlak», adică loc nou. În Evul Mediu, localitatea sau târgul era centrul plasei Oaş, care avea sediul şi centrul la Oraşu Nou. Era un punct obligatoriu de trecere a negustorilor spre Maramureş, înspre Nord, Polonia, Germania. Era un drum comercial foarte important. În anul 1919, capitala plasei Oaş s-a mutat la Negreşti Oaş, iar denumirea localităţii a rămas Oraşu Nou.
Nicolae Ghişan